La portaveu de la gestora de Cs, Melisa Rodríguez, ha carregat aquest dimarts contra Pedro Sánchez per iniciar una "ronda de consultes B" amb ERC, que no creu en Espanya ni a la Constitució, ha dit, i fer-la el mateix dia en què el rei comença la ronda amb els partits per designar candidat a la investidura.

Rodríguez, en una roda de premsa a la seu del partit després de la reunió de la direcció interina, ha estat també molt dura amb el comunicat conjunt de PSOE, PSC i ERC, que admet l'existència d'un conflicte polític a Catalunya: "M'avergonyeix que el PSOE hagi comprat el mantra d'ERC del conflicte polític".

Segons la portaveu, "no hi ha un enfrontament polític: s'ha utilitzat la política per generar un conflicte social". Ha aprofitat el moment per recordar la resolució del comitè federal socialista celebrat el 29 de desembre de 2015, després de les eleccions del 20D, que va marcar a Sánchez les línies vermelles per negociar la seva investidura, entre elles descartar Podemos mentre no retirés el seu suport al referèndum d'autodeterminació.

Rodríguez, que ha ratificat que serà la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, qui acudirà a la ronda amb el monarca demà, ha insistit que ella exposarà a Felip VI la seva solució per desbloquejar la legislatura, "la via dels 221 escons" de PSOE, PP i Cs, "una majoria solvent, constitucionalista" i capaç d'afrontar els grans reptes que té el país, ha defensat.

Per això, ha subratllat Rodríguez, el senyor Sánchez menteix "cada dia quan diu que l'única opció de govern és amb Podemos i els independentistes". Si prosperen les converses amb els republicans catalans, ha advertit, "serà Rufián qui determini si Extremadura té o no un tren o si els canaris i els andalusos tenim els mateixos drets sanitaris".

"Serà ERC qui tingui la batuta de l'executiu", ha assegurat, quan és un partit que "no creu en la Constitució, ni en el rei ni en la igualtat de tots els espanyols".