Ciutadans continua immers en una crisi que sembla no tenir final. Ara, nou episodi a les Illes Balears. I és que el partit ha vist com tres regidors que tenia a les Illes no només s'han donat de baixa del partit sinó que, a més, s'han quedat amb l'acta. Es tracta de Ginés Sáez, regidor a l'ajuntament de Llucmajor, Gaël Thyus, regidora a l'ajuntament de Calvià, i Pere Joan Jaume, regidor a l'ajuntament de Sineu.

Com a resposta, el partit ha emès un comunicat en què demana als regidors que retornin les seves actes de regidors. La formació ha recordat que la seva carta ètica, en el seu punt 16, "exigeix al càrrec sortint elegit o designat per Cs que torni la seva acta 'en el supòsit que cessi en la militància del partit per qualsevol causa o si en el futur no estigués moralment disposat a complir algun dels compromisos abans descrits'".

En l'escrit, el partit ha afirmat que "lamenta, condemna i rebutja aquest tipus de comportaments tan lamentables com vergonyosos per part dels qui degraden la política als nivells més ínfims, quan posen les actes que han rebut en virtut d'unes sigles comunes al servei d'interessos personals faltant el respecte a tots els afiliats d'aquest projecte que continuen treballant pel mateix, a més d'incomplint la norma bàsica de Ciutadans, que passa per servir exclusivament a l'interès general de la societat, allà on governem i també on som oposició".

Per últim, Ciutadans ha reivindicat que a Espanya les "llistes electorals són tancades i que els veïns escullen els seus representants per unes sigles i un projecte polític". "Per això, reitera l'imperatiu moral que els exregidors abandonin la seva acta i permetin que entri el següent en la llista per desenvolupar el programa i les propostes de Ciutadans" per als municipis corresponents. 

Crisi rere crisi

Aquesta crisi a les Balears se suma a les diverses que el partit ja té obertes a la resta de l'Estat d'ençà la patacada electoral de les eleccions espanyoles del 10-N, quan la formació va passar de 57 a diputats a 10.

Ciutadans ha vist com centenars de militants es donaven de baixa i, en molts casos, fitxaven pel PP. Precisament a això s'ha referit la líder de la formació, Inés Arrimadas, en una entrevista avui mateix a Onda Cero on ha carregat contra els trànsfugues que han abandonat el partit per passar-se a les files del Partit Popular (PP). "Ara són per peperos que la gavina", ha afirmat. 

Arrimadas ho ha dit en referència a la denúncia que dos diputats del partit a Astúries van fer el diumenge passat assegurant que l'antic secretari d'Organització de Ciutadans, Francisco Hervías, s'havia trobat amb representants del PP per aconsellar-los sobre com integrar la formació taronja a les seves files a Astúries.

 

Imatge principal: el número dos de Ciutadans, Edmundo Bal, en un ple al Congrés dels Diputats / Foto: Efe