Si una cosa té entretinguda a Ciutadans aquests últims mesos és la llengua. La imposició dels tribunals del 25% del castellà a les aules catalanes ha fet que els taronges hagin desenterrat la batalla per la llengua, primer posant-se al costat dels alumnes que volien rebre educació en castellà, i ara proposant un nou sistema que aniquilaria completament la immersió, consistent a reduir la presència del català a les aules en un simple 25%. És una proposta que han registrat els taronges al Parlament i que aquest dimecres van presentar en una reunió a la cambra catalana amb múltiples associacions contra la immersió. Ara, el següent pas serà presentar-la en un acte al municipi on va néixer la immersió: Santa Coloma de Gramenet, i on hi participaran Carlos Carrizosa i Anna Grau, aquest dissabte al migdia.

La proposta de Cs és un sistema molt similar al que va aplicar en un passat el llavors president de les Illes Balears José Ramón Bauzà, el TIL, que va provocar una mobilització històrica al territori en defensa del català, amb vaga indefinida a les escoles i amb una vaga de fam. Ara Bauzà és eurodiputat de Ciutadans -abans era del PP- al Parlament Europeu, i els seus companys de Catalunya li han comprat la idea. El que proposen els de Carrizosa és un sistema trilingüe que aniquila la immersió, donant la mateixa presència al català, el castellà i l'anglès: un 25%. El 25% restant? A disposició del que consideri cada escola. Carrizosa va registrar aquesta proposta acompanyat d'Anna Grau ara fa un mes al registre del Parlament, i també la va proposar en contraposició a la llei ad hoc per protegir-se dels tribunals que s'ha aprovat recentment al Parlament. 

(Alta Calidad) Ple Parlament, sesión de control Catalan Gate Pegasus Carlos Carrizosa - Foto: Joan Mateu Parra
Carlos Carrizosa i Anna Grau al registre del Parlament / Joan Mateu Parra

"Cs presentarà el seu model d'educació trilingüe a Santa Coloma de Gramenet on va començar la mal anomenada immersió lingüística a Catalunya", anuncien els liberals en un comunicat, on expliquen que dissabte seran a Santa Coloma, "el fals bressol de la immersió, per a reivindicar el dret dels ciutadans de Catalunya a escolaritzar els seus fills tant en català com en castellà", i afegeixen: "El veritable bressol de la immersió és la concepció identitària i excloent d'un nacionalisme lliurat a l'enginyeria social per arraconar de la nostra vida pública la llengua de la majoria dels catalans, el castellà", recull Ciutadans en un comunicat amb declaracions de Carrizosa. L'acte es durà a terme al Centre d'Art Contemporani Can Sisteré, just al costat de l'Ajuntament. 

Amb la qüestió de la llengua Ciutadans s'hi està dedicant plenament. El partit taronja està fent de la llengua un camp de batalla, i els seus diputats han arribat a comparar en seu parlamentària casos com els de l'escola de Canet amb terrorisme o amb la discriminació a l'afroamericana Rosa Parks. També la diputada Grau va convidar a Plataforma per la Llengua a dissoldre's i dimarts mateix Carrizosa va anar a Brussel·les a demanar a la Unió Europea que vigili "amb lupa" el compliment del 25% del castellà a les aules. 

Com va començar la immersió a Catalunya?

Quan parlem del sistema d'immersió a Catalunya, cal situar-se en un moment on la presència del català es va reduir de manera dràstica per la forta onada migratòria que va arribar al territori. En aquest context, l’any 1983 es va aplicar el Programa d’Immersió Lingüística (PIL) en 19 escoles públiques de Santa Coloma de Gramenet, on la majoria de la població era castellanoparlant. Concretament, el primer centre a implementar-lo va ser l’Escola Rosselló Pòrcel, gràcies a la reivindicació de famílies de classe treballadora que volien que els seus fills fossin educats en català. L’èxit de la prova pilot va permetre que la immersió fos present en més de 700 escoles del país l’any 1989, fins al punt que l’any 1992 l’escola en català es va convertir en el model d’ensenyament a tota Catalunya.