Els grups del Parlament s’han reunit aquest dimecres per pactar un repartiment provisional de les presidències i les meses de les comissions no legislatives de la cambra i poder així activar-les. Així, si cap imprevist ho impedeix, amb aquest pas poden començar a funcionar la comissió de control de la CCMA, la de l’Estatut del Diputat, les de les Sindicatures de Greuges i de Comptes, i la comissió de Peticions.

Un cop hi hagi un Govern en marxa i es puguin activar les legislatives, els grups han acordat que tornaran a repartir les presidències per garantir l’equilibri de forces i la proporcionalitat amb el ple. Amb el pacte tancat aquest dimecres, la comissió de la CCMA estarà presidida per Cs –tot i que hi ha majoria independentista a la Mesa igualment-, JxCat s’ha quedat la presidència de la de l’Estatut del Diputat, ERC ostentarà la presidència de la de la Sindicatura de Comptes, el PSC presideix la de la Sindicatura de Greuges, i Catalunya en Comú-Podem estarà al capdavant de la comissió de Peticions.

Per últim, la comissió de Matèries Reservades i Secretes quedarà, com sempre, en mans del president del Parlament, Roger Torrent. Els grups també s’han repartit de la mateixa manera les vicepresidències i secretaries, quedant-se cada partit un dels càrrecs a distribuir.