Girauta ha empatitzat amb els assistents a Badalona amb una intervenció farcida d'acudits / PC

Ciutadans es ressent d'una setmana difícil. Primer va ser el debat de dilluns 7 de desembre a Antena 3 i La Sexta, en què les enquestes dels mitjans donaven guanyador Pablo Iglesias per sobre d'Albert Rivera. Després va ser la polèmica amb el seu programa en matèria de violència de gènere, que ha permès a la resta de partits, especialment PSOE i Podemos, atacar ferotgement la formació taronja durant dies. Mentre els de Pablo Iglesias es creien la remuntada i Ada Colau cridava a fer de Madrid la capital del canvi, marcant distàncies amb l'independentisme, el palau de Vistalegre de Madrid, on Ciutadans celebrava el seu acte central de campanya, era fotografiat amb grans zones de seients buits.

En aquest context, Ciutadans augmentarà aquesta setmana els actes a peu de carrer, amb passejades per Santa Coloma i Rubí, on van treure el cap a les eleccions municipals i es van fer forts a les eleccions catalanes, i actes de petit format, amb un discurs municipalista i fins i tot familiar. Són d'aquells actes en què a la organització li falla el powerpoint al projector i algú, com ha estat el cas a Badalona del portaveu de la formació al Parlament, Carlos Carrizosa, ha d'excusar-se fent un acudit. L'auditori eren unes 160 persones: hi havia 192 cadires, i moltes eren buides.

Alguns assistents eren de la caravana electoral, com un militant que lluïa una gorra de Pare Noel taronja amb el cor amb la tribandera emblema de Ciutadans, que afirmava haver-se endut d'un míting a Madrid. A més, duien roses de color taronja, que ja van repartir també al mateix auditori a la campanya a les catalanes, com una metàfora de la rosa vermella dels socialistes al cinturó roig que es torna taronja.

Carrizosa i la moral

Carrizosa ha fet un discurs essencialment moral, ha enaltit l'honradesa de Ciutadans i d'Albert Rivera i s'ha mostrat orgullós de poder "parlar de política" amb els seus fills, "sense amagar res i sense desviar la mirada". I en aquest sentit s'ha mostrat favorable a entendre's amb Podemos, "perquè no tenen motxilles", per fer reformes, alhora que els ha criticat per "no oferir solucions" i "no donar xifres".

Els escarnis i Colau

Més destructiu ha estat Joan Carles Girauta en aquest mateix acte, que s'ha llançat al cos a cos contra Ada Colau, atribuint-li l'escarni de la PAH davant de la seu de Ciutadans –que no ha estat l'única atacada–: "Ens ha enviat la seva gent a assaltar la nostra seu", l'ha acusat. La intervenció, però, ha estat en general distesa, cosa que li ha permès utilitzar grans dosis d'humor.

Sembla haver-se fet recentment a la idea que aquests actes de petit format es digereixen millor si s'assemblen a un monòleg de late-night. Només les referències a Colau l'han fet posar seriós: "Això no és política, és escombraria, és política guerracivilista". Es nota que li dol que Colau es referís a Ciutadans com "les rates que abandonen el vaixell del PP", tot i que ell només s'ha referit al mot "rates" de la frase.

Ja al matí, a la roda de premsa a l'Agència EFE, Girauta va afirmar que mentre Ciutadans es posiciona "en contra dels assassins d'ETA", "altres estaven amb els amics dels assassins", referint-se a l'aliança de Podemos amb Bildu a Navarra. Amb tot, ha assegurat que ell considera Podemos "compatriotes", amb qui Ciutadans vol "arribar a consensos com els que van fer possible la democràcia".

Albert Rivera, en un altre acte avui, també ha responsabilitzat Podemos de l'escarni contra la seva seu, i ha afirmat que "utilitzen el patiment de la gent per fer campanya i crear confrontació".

Bombardejar Barcelona

Girauta ha criticat que Rajoy no hagi agafat el timó de la situació política a Catalunya, des de la manifestació del 2012, passant per la consulta del 9N fins l'actualitat. "Primer van dir que la consulta no era inconstitucional, i després van dir que sí, que sembla que hi havia hagut una miqueta de cop contra la Constitució", ha bromejat. També ha ironitzat sobre el fet que hi ha un terme mig "entre no fer res i bombardejar Barcelona", i ha afirmat que és la "pedagogia", "la política" i "el debat" allò que vol fer Ciutadans. A diferència de Rivera, que proposava no pactar amb partits independentistes, Girauta ha assegurat que hi negociarà "sense cedir al seu xantatge".

Un dels moments més aplaudits ha estat l'acudit dirigit al PP que diu que "si té vostè un conflicte amb algú que vol ser un Estat nou, si és possible no enviï a debatre el ministre d'Exteriors", fent referència al debat a les eleccions catalanes entre Oriol Junqueras i José Manuel García-Margallo.