El portaveu adjunt de Cs en el Congrés, Edmundo Bal, ha apuntat aquest dimarts que la destitució del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, cap de la Comandància de l'institut armat a Madrid, "pot iniciar una investigació per possible perpetració d'un delicte".

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va ordenar dilluns la destitució de De los Cobos "per pèrdua de confiança", sense donar més explicacions.

La destitució va coincidir que sortís a la llum pública un informe remès per la Guàrdia Civil al Jutjat d'Instrucció número 51 de Madrid, que investiga el delegat del Govern, José Manuel Franco, per autoritzar les manifestacions del 8M, el Dia de la Dona, quan ja hi havia casos de coronavirus.

En declaracions a TV3, Bal ha assenyalat que la policia judicial no pot retre comptes davant de ningú més que el jutge i, per això, ha dit que "seria una intromissió absolutament intolerable en la independència del Poder Judicial" que el cessament hagués estat motivat perquè Gran-Marlaska demanés de tenir accés a l'escrit.

"No sé jo si fins i tot podria constituir delicte. És molt espinós interferir en una investigació dirigida per un jutge", ha agregat Bal.

Preguntat sobre quin delicte en concret es podria haver comès, Bal, que va anar advocat de l'Estat, ha indicat: "La instrucció de les causes penals està declarada com a|com secreta i per tant una revelació de secrets d'una investigació judicial de moment donaria matèria per iniciar una investigació per possible perpetració de delicte".

En qualsevol cas, el partit taronja, PP i Vox han sol·licitat ja la compareixença en el Congrés de Gran-Marlaska perquè aclareixi el succeït