Ciutadans buscarà aquest dimarts 17 d'octubre, en el Ple del Congrés, el suport de PP i PSOE per demanar al Govern un marc normatiu que eviti l'adoctrinament ideològic en els centres escolars de Catalunya i per protegir, fins i tot amb l'anonimat, a aquells que denunciïn aquestes pràctiques.

En una moció, conseqüència d'una interpel·lació urgent que el diputat de Ciutadans Toni Cantó va dirigir la setmana passada al ministre d'educació Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, Ciutadans insta que l'Alta Inspecció faci inspeccions en els centres i elabori informes sobre les decisions de l'Administració educativa en relació amb els continguts curriculars bàsics i amb la garantia dels drets i igualtat dels alumnes, sobretot en matèria de drets lingüístics.

La portaveu d'Educació de Ciutadans, Marta Martín, espera aconseguir el suport de PP i PSOE per tirar endavant aquesta iniciativa i no descarta que hagin de negociar esmenes. A més, vol que les mesures que es pactin es puguin aplicar a altres regions on "s'està començant un procés similar", entre les quals esmenta el País Valencià i les Balears. Martín ha indicat, no obstant això, que amb la seva iniciativa, Ciutadans "no demana cap altra cosa que no estigui en la LLOE i a la LOMCE", les lleis aprovades pels governs de PSOE i PP, respectivament. "No s'ha fet res per frenar aquest adoctrinament en 40 anys. Aquests grups hauran de retratar-se", ha subratllat.

El PP treballa per aconseguir un acord

El PP ja està treballant en diverses esmenes al text de la formació taronja, que va registrar divendres passat en el Congrés. Tanmateix, l'objectiu dels populars és arribar a un acord. El previsible és que les propostes del PP vagin en el mateix sentit que el dit pel ministre d'educació, Íñigo Méndez de Vigo, qui va plantejar que les mesures de reforma del sistema educatiu s'han d'acordar en el marc del Pacte Social i Polític per l'Educació.

Aquest marc normatiu, segons explica el text de la moció, ha de garantir la "neutralitat ideològica i política dels centres docents" i exigir "responsabilitats disciplinàries a directors i professors per la realització d'actuacions d'adoctrinament de l'odi nacionalista".

Mitjans per la fiscalia

Davant d'aquesta situació, Ciutadans també crida a l'Executiu a dotar dels mitjans adequats a la Fiscalia, per poder perseguir "amb diligència" els delictes d'odi, les víctimes del qual, segons recorden en la moció, són els menors als centres.

En aquest sentit, també criden a dotar de la protecció adequada, inclòs l'anonimat, els denunciants d'adoctrinament en els centres. Ciutadans demana que es garanteixi plenament "la indemnitat davant qualsevol comportament dirigit a perjudicar-los" i, en particular, als mateixos menors, alumnes a les escoles.

Encara que la formació que lidera Albert Rivera parla en aquesta iniciativa dels col·legis d'Espanya, la seva exposició de motius se centra en la situació de Catalunya on, segons denuncien, a través d'assignatures com a història o geografia fa anys que alimenten entre els alumnes el sentiment d'"odi" adaptant els ensenyaments "al servei dels seus objectius polítics secessionistes".