Ciutadans ha publicat aquest dimarts al matí el seu programa electoral que té com a primer punt l'aplicació "immediata" de l'article 155 a Catalunya "fins a assegurar el restabliment de la Constitució". "No podem tolerar durant més temps que Torra i els separatistes utilitzin les institucions públiques per generar odi i enfrontament entre catalans", assegura el text. Cs ha difós el programa electoral, un document de 175 punts organitzats en catorze apartats, el cinquè dia de campanya electoral del 28-A. El partit taronja també planteja aprovar una nova "llei d'indults" que prohibeixi indultar els polítics condemnats per corrupció, rebel·lió i sedició o reforçar el control als Mossos d'Esquadra. La formació presidida per Albert Rivera també proposa actualitzar la Constitució per reforçar les competències de l'Estat i reformar el sistema de finançament autonòmic.

"Impulsarem l'actualització de la nostra Constitució per garantir que Espanya sigui una nació de ciutadans lliures i iguals", afirma el partit. Entre les modificacions, Cs vol "reforçar les competències de l'Estat" i fixar a la carta magna la distribució de les competències amb les autonomies sense possibilitat de transferir-ne més de les que s'hi estipulin. També vol reformar el Senat com a cambra de representació territorial, i si la resta de partits s'hi neguen, tancar-lo. 

En l'apartat sobre la Constitució, Cs també vol "blindar el matrimoni entre persones LGTBI" i incloure el dret a la no discriminació per orientació o condició sexual. També proposa ampliar el catàleg de drets fonamentals, amb el dret a la salut, a l'atenció a la dependència, a la conciliació i la transparència. Un altre aspecte que vol introduir és eliminar la figura del reial decret-llei per "acabar amb els abusos del govern de torn", en clara referència als 'divendres socials' de Pedro Sánchez, i eliminar la preferència dels hereus home en la successió a la Corona espanyola.

Prohibir que Puigdemont es presenti a eleccions

El primer apartat, 'Defensar la unitat d'Espanya i garantir la igualtat de drets de tots els ciutadans', també proposa prohibir que "qui s'escapoleixi de la justícia pugui presentar-se a les eleccions", un punt on fa referència explícita a Carles Puigdemont i els exconsellers a l'estranger. "Amb Cs perdran automàticament el càrrec" i no podran beneficiar-se "de finançament a càrrec als pressupostos públics". També vol actualitzar els delictes de sedició i rebel·lió al Codi Penal i reforçar el mecanisme de l'euroordre. 

Sobre el control als Mossos d'Esquadra, vol reforçar els instruments per fer-ho a través de la Llei de Seguretat Nacional i la d'Estabilitat Pressupostària "per assegurar que la feina dels Mossos d'Esquadra correspon a la defensa lleial de la Constitució" després dels fets d'octubre del 2017. Cs també es compromet a eliminar les diputacions provincials i fer que s'integrin a l'administració autonòmica.