El portaveu de Ciutadans en el Parlament, Carlos Carrizosa, ha exigit al Govern que "prengui mesures" per evitar que qualsevol agent o funcionari de la Generalitat "torni a utilitzar el seu uniforme en manifestacions polítiques".

En declaracions a Efe, Carrizosa s'ha referit a la picabaralla que van mantenir el 21-D a Barcelona un agent rural d'uniforme que participava en les mobilitzacions dels CDR i un mosso d'esquadra que es va encarar amb ell. El mosso, segons es veu en un vídeo que es va fer viral, va retreure a l'agent rural que es manifestés amb els activistes dels CDR, en lloc de defensar els seus companys "funcionaris" de la policia autonòmica, i li va etzibar: "La república no existeix, idiota!".

Carrizosa ha considerat "absolutament indignant" que el conseller d'Interior, Miquel Buch, hagi dit que un mosso no ha de dir "idiota" a un manifestant i hagi anunciat que aquest cas "s'ha d'investigar" i cal "actuar". Les paraules de Buch, segons Carrizosa, demostren que és "escandalosament parcial", ja que "no actua contra els CDR que han "provocat greus alteracions en vies públiques, han fet actes de violència i han agredit policies" i, en canvi, "quan un mosso diu allò que pensa més de la meitat dels catalans, va contra ell per parlar i pretén imposar-li una sanció".

D'aquest episodi del 21-D, segons el seu parer, ha de treure's la conclusió que servidors públics com "els agents forestals, els Mossos o els bombers, quan estan en manifestacions de caire polític, no poden comprometre la neutralitat del seu uniforme donant suport a postulats que no són compartits per la majoria dels catalans".

"Finalitats polítiques determinades"

Per això, ha instat el Govern de Quim Torra que "prengui mesures perquè cap funcionari no torni a utilitzar el seu uniforme en manifestacions polítiques". "No dic que hagi d'actuar disciplinàriament contra el guarda forestal, però sí que hauria d'evitar, de la forma que procedeixi, que els funcionaris públics exhibeixin l'uniforme que els identifica davant de tots els ciutadans" en manifestacions amb "finalitats polítiques determinades", ha afirmat.

Per al portaveu parlamentari de Cs, "s'ha de garantir la neutralitat dels servidors públics", per la qual cosa "portar un uniforme defensant opcions polítiques, radicals i no compartides per la majoria, no és acceptable, i el Govern de la Generalitat ha de garantir que això no passi".