Els advocats de l’Eric, un ciutadà dels Estats Units arrestat divendres passat durant les protestes contra la sentència de l’1-O i que s’enfronta a una ordre d’expulsió, consideren que el cas constitueix un "intent de limitar la seva participació política en base a la seva condició administrativa" i, per tant, "una vulneració dels seus drets fonamentals i els de la seva família".

Marc Pairó, de la cooperativa d’assessorament jurídic IACTA, qualifica el procés de deportació d’"excepcional" pel mecanisme jurídic utilitzat: "És un article [15 del decret llei d’entrada, lliure circulació i residència a Espanya de ciutadans de la Unió Europea i d’altres estats amb conveni amb l’Espai Econòmic Europeu] que jo no havia vist mai, que s’ha aplicat altres vegades però està pensat per a casos de crim organitzat, de conducta delictiva continuada". Segons l’advocat, l’Eric té una conducta "impecable" i no té "ni una multa de trànsit": "Treballa, té arrelament social, laboral, i és pare de família".

Resident al Masnou i casat amb una catalana, l’Eric va sortir lliure dissabte passat després de passar la nit al calabós de la comissaria de Policia Nacional de Via Laietana. La policia explica que li van requisar una estelada i dues femelles, i l’acusa d’insultar-los en anglès i llençar-se sobre un policia. Els advocats ho neguen i expliquen que va passar del revés.

El procés de deportació es troba en la fase administrativa i la defensa no espera una decisió ferma abans de mig any. Si la resolució és condemnatòria i l’ordre d’expulsió tira endavant — cosa que la defensa dona per fet — obriran la via contenciosa: "Acabarem als tribunals. És molt complicat que l’oficina d’estrangeria rectifiqui. A nivell judicial no tinc cap dubte que sortirem d’aquesta perquè les sentències del Tribunal Suprem i tota la jurisprudència és molt clara en l’aplicació d’aquest article. És molt excepcional que l’hagin invertit. Confio que no prosperarà".

Mentrestant, l’Eric no pot participar en noves mobilitzacions. "Se li ha posat una ordre de prohibició de participació política a les manifestacions", explica Pairó. L’advocat denuncia que el cas de l’Eric, així com el de dues persones detingudes a Lleida i enviades a un Centre d’Internament d’Estrangers, indica que "estan buscant limitar la participació política de col·lectius de gent migrant que està mobilitzada".