La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, dubta que el govern espanyol reformi el delicte de sedició. "Jo crec que s'han despentinat tant amb els indults que ja no volen remoure res més", ha dit a Ràdio 4. Ha valorat que l'executiu creu que ha fet una cosa "fantàstica" amb els indults, que no comparteix i que creu que hauria d'haver arribat abans, i per això deuen pensar que "no tenen més marge de maniobra".

Ciuró ha valorat que si realment volguessin fer-ho, ja haurien fet alguna acció, com un avantprojecte. D'altra banda, ha recomanat a l'expresident Carles Puigdemont que no entri a Espanya perquè hi hauria "qualsevol pretext" per detenir-lo i passaria "molt de temps" abans que una resolució li donés la raó per la seva immunitat. 

Retorn de l'exili

Ciuró ha fet un joc de paraules amb el segon cognom de Puigdemont, Casamajó, assegurant que per a l'Estat és "caça major". Amb tot, ha esperat que tant ell com la resta de persones a l'exili puguin tornar com més aviat millor i que aquest sigui un dels objectius de la taula de diàleg amb l'Estat.

Sobre la reforma del Codi Penal, ha afirmat que Junts hi està disposada perquè com a concepte són favorables a rebaixar les penes d'un codi penal "extremadament punitiu". 

Relació entre Junts i ERC

D'altra banda, Ciuró ha afirmat que la trobada d'aquest dimecres entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras s'emmarca dins les "relacions normals" entre dos partits que lluiten per un objectiu comú, però que són dos partits diferents. 

La consellera ha garantit la "lleialtat" de Junts a ERC, a qui li ha reconegut la legitimitat per intentar la taula de diàleg, tot i que des de Junts no hi creuen massa. "Hem fet un pacte de govern i serem lleials i confiem que el soci també ho és", ha manifestat. Ha reivindicat però que aquesta taula no ha de servir per qüestions com les inversions a Rodalies sinó per trobar una solució política a l'encaix o no de Catalunya a l'Estat espanyol. Així, ha reivindicat una proposta i que allò que s'acordi sigui votat pels catalans. Si aquesta no funciona en dos anys, ha afirmat que s'haurà de formular un pla B per part de l'independentisme. 

Per últim, ha considerat que l'Estat té "mancances de resposta democràtica" i s'ha preguntat si obrir un temps nou pot començar amb el Tribunal de Comptes "desbocat". "Les paraules poden quedar molt bé, però els fets no acompanyen", ha dit. 

Pel que fa a l'assenyalament de Vox cap a Ricardo Rodrigo Amar, editor i propietari de la revista El Jueves, Ciuró ho ha qualificat d'"una amenaça" i ha anunciat que els serveis jurídics de la Conselleria de Justícia estan estudiant sobre la possibilitat de presentar una denúncia contra el partit d'ultradreta.

 

Imatge principal: La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró / ACN.