Si ara mateix se celebressin unes noves eleccions al Congrés dels Diputats, el PP les tornaria a guanyar amb el 33,2% dels vots. És el que calcula el Centre d’Investigacions Sociològiques, que situa els populars 1,4 punts per sobre del PSOE (31,8%). Suposa, però, una mala notícia pels d’Alberto Núñez Feijóo si es fa una comparació amb l’estimació que feia aquest mateix organisme fa un mes: col·locava els populars a 2,6 punts per sobre dels socialistes. Pel que fa a l’independentisme, bones notícies per Esquerra Republicana en la seva lluita amb Junts per Catalunya: el CIS calcula que la formació de Gabriel Rufián s’enduria l’1,9% dels vots, mentre que la de Míriam Nogueras aconseguiria un 1,3% dels suports. ERC guanyaria Junts per un 0,6%. Vox s'ensorraria passant del 12,39% dels vots a les eleccions del 23-J a només aconseguir el 8,5%. Així, la tercera força a la cambra baixa ja no seria el partit d'extrema dreta de Santiago Abascal, sinó Sumar, amb l'11,8% dels suports. Pel que fa a la pugna entre els partits bascos, Bildu (1,1%) continua guanyant-li la batalla al PNB (0,9%).

 

Pedro Sánchez, no obstant això, continua sent el favorit per ser el president del govern espanyol, amb el 27,9% dels suports. El percentatge de ciutadans que abans situarien Alberto Núñez Feijóo al capdavant de la Moncloa baixa fins el 16,5%. És curiós que Isabel Díaz Ayuso se situa per davant que Santiago Abascal en aquest favoritisme per qui hauria de ser president del govern espanyol: 5,3% de la presidenta de la Comunitat de Madrid per sobre del 4,6% del líder del partit d'extrema dreta.

Una dada també curiosa d'aquest baròmetre del CIS és que no demana l'opinió dels enquestats sobre l'amnistia, i, en canvi, sí sobre les manifestacions a Ferraz. El 93,8% dels espanyols asseguren conèixer la norma, però només el 10% dels enquestats asseguren haver-se llegit la proposició de llei registrada pel PSOE. En aquest baròmetre, el CIS també assegura que és majoritària l'opinió que "no són justificables" les manifestacions davant la principal seu socialista (44,7%) davant qui pensa que sí que són justificables (40,8%).

Primer baròmetre des de la investidura de Sánchez

És el primer baròmetre que publica el CIS des que Pedro Sánchez va ser investit president del govern espanyol i ha tornat a reeditar un govern de coalició, aquest cop sense ministres de Podemos i només amb presència de membres de Sumar. En l'anterior baròmetre, publicat el 10 de novembre (Sánchez va ser investit una setmana més tard), el CIS col·locava el PP ben victoriós en primera posició, a 2,6 punts de distància del PSOE. Era fàcilment interpretable amb aquell sondeig que l'amnistia passava una important factura a Pedro Sánchez, perquè els socialistes venien de liderar aquest baròmetre.

Llavors, PSOE i Junts ja havien signat un pacte per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i el líder socialista ja havia defensat una llei d'amnistia per desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Des d'aquell baròmetre, el PSOE ha registrat la llei al Congrés dels Diputats, Sánchez ha sortit investit i ja ha conformat un nou govern. En el pròxim baròmetre caldrà veure si hi influeix que el mateix líder socialista hagi anunciat la seva voluntat de reunir-se cara a cara i diverses vegades amb Puigdemont i Junqueras.   

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!