Segons el Centre d’Estudis Sociològics, el govern de coalició Sánchez-Iglesias continua creixent, i arribaria fins al 44,3% d’intenció de vot en unes hipotètiques eleccions. En el baròmetre de febrer del CIS, el PSOE i Unidas Podemos augmenten tres dècimes respecte de l’anterior sondeig i gairebé quatre punts respecte de les eleccions del 10-N. Mentrestant, a l’espai de la dreta, Ciutadans recupera una mica de terreny a costa del PP. L’extrema dreta de Vox es manté. L'enquesta va ser feta entre els dies 1 i 11 de febrer.

D’aquesta manera, el PSOE tornaria a guanyar les eleccions amb solvència, amb una estimació de vot del 30,9%. Això representaria gairebé tres punts més que a les eleccions de novembre i mig punt més que l’anterior baròmetre. Li trauria dotze punts al PP. Per la seva part, Unidas Podemos seria la tercera força, amb una intenció de vot del 13,6%, baixant tres dècimes respecte del sondeig de gener, però vuit dècimes per sobre que el 10-N. Tots dos junts sumarien un 44,5% dels vots.

En el camp de la dreta, hi ha una lleugera reorganització, tot i que es manté l’ordre dels factors. El PP continuaria sent la segona força, amb el 18,9% de vots, però baixant un punt respecte de l’anterior baròmetre. Aquests vots anirien a Ciutadans, que continuaria com a cinquena força en intenció de vot a l’Estat, amb un 8,1%, un punt i mig mes que ara fa un mes. Mentrestant, l’extrema dreta de Vox revalidaria el 13,4% d’intenció de vot i seria la quarta força.

 

Per blocs, les forces d’esquerres, amb Més País i Compromís, sumarien fins al 46,1% dels sufragis. Afegint-hi els partits independentistes d’esquerres, ERC, EH Bildu i el BNG, superarien el llindar de la majoria absoluta amb el 51,2%. Per la seva part, les dretes sumarien el 40,7% dels vots.

La dreta, responsable de la crispació

El baròmetre d’aquest mes té preguntes dedicades al debat d’investidura, i concretament a l’ambient de crispació que es va viure durant aquells dies al Congrés dels Diputats. Fins al 31,6% considera que “l’enfrontament i els insults van assolir un nivell que no es pot acceptar”. Per altra banda, el 25,7% assegura que “va haver-hi un fort enfrontament, però ja altres vegades s’ha vist alguna cosa semblant”. Només el 7,8% dels enquestats sosté que “va ser un debat normal”.

A l’hora d’assenyalar responsables d’aquest ambient, la majoria apunta cap a la dreta. Vox és la primera opció, amb el 30,7% dels enquestats, seguit del PP (18,9%), el PSOE (9,7%), Ciutadans (5,1%), Esquerra Republicana (4,3%) i Unidas Podemos (3,9%). Curiosament, el principal objectiu dels atacs, EH Bildu, és la setena opció, amb el 0,7%.

Govern de coalició, més a favor que en contra

Preguntats sobre el nou govern espanyol de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos, hi ha més opinions positives (35,6%) que negatives (34,6%). Al 7,4% li sembla “molt bé” i al 28,2% bé, mentre al 18,8% li sembla “molt malament” i al 15,8% li sembla “malament”. El 22% dels enquestats valora el pacte d’esquerres com a “regular”.