Un advocat de Barcelona, Esteban Gómez Rovira, ha presentat una denúncia als jutjats d'Instrucció de Madrid contra el president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, per un delicte contra els drets individuals i també per malversació en entendre que la realitat plasmada en els seus sondejos inculca "a posta" el dret dels ciutadans a obtenir informació veraç que empara la Constitució.

L'advocat recorda en la seva denúncia que ja va interposar anteriorment una primera acció penal contra Tezanos, el març de 2019, arxivada el setembre passat, si bé considera que ara es produeix un fet nou en relació amb l'últim baròmetre d'abril de 2020. Al seu document incideix en preguntes com les relatives "a l'actitud del ciutadà de cara, al cap i a la fi, a una restricció del dret a la llibertat d'expressió que cediria davant de la presumpta urgència d'impedir l'expansió de "falòrnies".

En la denúncia, a la qual a tingut accés Europa Press, el lletrat subratlla que Tezanos està utilitzant "una metodologia d'enquesta durant la vigència de l'estat d'alarma vigent en el present moment en virtut de l'estat d'alarma, aliena tècnicament a qualsevol convenció professional", a més de plantejar preguntes "capcioses i fora de la lògica" de tal forma que "ara, el CIS no estudia tendències, les crea".

Entre les proves a practicar per l'instructor en cas d'admetre's a tràmit aquesta denúncia, l'advocat Gómez Rovira sol·licita que es demani al CIS que aportació el contracte realitzat amb la societat Intercampo S.A. per a realitzar el baròmetre especial d'abril de 2020 a més de la quantia d'aquest, data d'assignació de recursos i deslliurament de pagament. Demana també que s'aporti la fitxa tècnica de l'enquesta per a sotmetre aquesta part a examen pericial independent.

Finalment, demana que Intercampo realitzi per la seva part el bolcat de totes les dades relacionades amb l'execució del contracte, incloent el nom dels enquestadors i registres de crides, per a acreditar la seva veracitat, i als efectes també de prova testifical.