Nou gir de guió al laboratori del CIS. Després d’alguns baròmetres situant el PP per sobre del PSOE, l’ens ha publicat aquest dimecres un nou estudi en el qual situa els socialistes 1,9 punts per sobre dels populars (un 34% contra un 32,1% dels vots en cas de celebrar-se noves eleccions). Aquest nou baròmetre, a més, col·loca Junts per Catalunya (1,5% dels suports) una dècima per sobre d’Esquerra Republicana (1,4%). Manté, també, l'esfondrament de Vox, que passaria del 12,39% del 23-J a només un 8,3%.

 

Així, el CIS situa Sumar com a tercera força al Congrés dels Diputats, amb el 9,7% dels vots. I després del divorci entre el partit de Yolanda Díaz i Podemos, també fa pronòstics sobre la formació morada. Presentant-se a unes noves eleccions en solitari, el partit de Ione Belarra quedaria en cinquena posició, després de Vox, amb el 2,7% dels vots. Pel que fa a la pugna entre els dos partits bascos, Bildu torna a guanyar-li la partida al PNB per la mínima (0,9% contra 0,8%). El BNG obtindria el 0,7% dels suports; Coalició Canària, el 0,2%, i UPN, el 0’1%.

A l’anterior baròmetre, publicat fa gairebé un mes, el CIS va situar el PP al capdavant dels resultats d’unes hipotètiques eleccions, amb el 33,2% dels vots. Situava, d’aquesta manera, els populars 1,4 punts per sobre del PSOE, a qui atribuïa un 31,8% dels suports. Ara bé, aquella estimació suposava una mala notícia per a Alberto Núñez Feijóo si es feia una comparació directa amb el baròmetre publicat setmanes abans, en el qual s’assenyalava que el PP estava 2,6 punts per sobre dels socialistes. Aquest dimecres, el líder popular rebrà una nova cleca si dona per bo aquest baròmetre.

També al baròmetre publicat a mitjans de desembre, el CIS col·locava Esquerra Republicana 0,6 punts per sobre de Junts per Catalunya (un 1,9% dels vots contra un 1,3%). Aquella enquesta, d’altra banda, pronosticava un ensorrament de Vox, en què la formació d’extrema dreta passava d’obtenir el 12,39% dels suports el 23-J a un 8,5% en una hipotètica repetició electoral.

Vacances de Nadal

Cal tenir en compte que entre aquell baròmetre i el que s’ha publicat aquest dimecres hi ha hagut molt poca activitat política. L’endemà de l’enquesta publicada aquell mes de desembre, començaven les vacances de Nadal. I no ha estat fins la setmana passada que la majoria dels ciutadans de l’Estat han tornat a la normalitat pel que fa a la seva vida diària; a banda que el gran gruix de l’activitat parlamentària al Congrés dels Diputats també ha estat en standby. Durant aquestes darreres setmanes, l'amnistia i la relació entre el PSOE i Junts per Catalunya han continuat centrant el debat polític a l'Estat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!