Un cinquè vicepresident del Parlament europeu, Fabio Massimo Castaldo (5 Stelle), ha demanat explicacions pel veto que van patir Carles Puigdemont i Toni Comín la setmana passada, quan el president de la cambra, Antonio Tajani, va impedir-los l'entrada per acreditar-se.

El Parlament europeu té 14 vicepresidents, amb la qual cosa els que han expressat preocupació pel que està succeint amb els diputats catalans exiliats es comencen a acostar a la meitat. No es descarta que n'acabin apareixent més.

vicepresident cinquè

Castaldo ha indicat que és cert que la mesa del Parlament europeu no va estar involucrada en el veto a Puigdemont i Comín. "Com els meus col·legues jo també agrairia una clarificació del president Tajani sobre aquesta qüestió", ha afegit.

Quatre vicepresidents ja van retreure ahir a Tajani que no els hagués consultat la polèmica decisió, que a més no té precedents en el legislatiu comunitari. 

"He escrit al president del Parlament Europeu per preguntar-li qui i per què va prendre la decisió de no permetre l'accés als tres eurodiputats catalans recentment elegits, que s'han presentat a les eleccions, i que també estan subjectes a una decisió judicial a Espanya", va indicar el vicepresident liberal txec Pavel Telička

En termes similars es van expressar la socialista francesa Sylvie Guillaume i el polonès conservador Zdzisław Krasnodebski, també vicepresidents. I la vicepresidenta Heidi Hautala (Verds) fins i tot va demanar que la mesa pugui discutir la prohibició d'accés a Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats electes la setmana passada. La finlandesa espera que Tajani "expliqui amb detall" les raons de la seva decisió a la pròxima reunió d'aquest òrgan, prevista pel 17 de juny.