Un any després de ser detinguts en el marc de la coneguda com a operació Ario, cinc ultres hauran de seure al banc dels acusats per delictes d'odi i associació il·lícita després que un jutge d'Alcoi els hagi acusat d'organitzar-se a través d'un grup de WhatsApp sota el nom "NacionalDemócrata" per difondre després contingut de caràcter nazi, racista i homòfob a diverses xarxes socials i també a blogs a internet. Tot i que mai no els van dur a terme perquè van ser detinguts abans d'aconseguir-ho, el jutge ha processat els cinc acusats per promoure "actes violents de naturalesa política", a banda de difondre odi a les xarxes socials, tal com ha publicat eldiario.es. A finals de gener del 2022 es van detenir 7 ultres en el marc de l'operació Ario, però només cinc s'asseuran ara al banc dels acusats. Els altres dos han quedat lliures del judici perquè no participaven en cap de les plataformes per difondre aquest odi. Tots ells van ser imputats i arrestats al País Valencià, Madrid i Catalunya. De fet, un dels detinguts era Modesto Diego Rodrigo, que va formar part de la candidatura de Plataforma per Catalunya a les eleccions municipals a Barcelona el 2015, tot i que el partit racista va quedar lluny d'obtenir representació al consistori. 

Segons el jutge instructor, hi ha prou indicis per considerar que un dels processats va crear l'esmentat grup de WhatsApp "NacionalDemócrata" el 2020, del qual n'eren membres tots els acusats i també altres persones. Aparentment, volien crear un partit polític d'ultradreta, però, en realitat, la seva finalitat era "promoure l'odi, la violència i la discriminació" contra determinats col·lectius com són els homosexuals, les persones negres o els jueus. Anant més enllà, també hi planificaven actes violents "de naturalesa política" que mai van arribar a tenir lloc, a banda de fer seguiments a polítics d'esquerres. Així ho revelen converses entre alguns dels acusats que ha intervingut la policia. Tots els ultres estan acusats de difondre contingut racista, homòfob i nazi a diferents plataformes: el fundador del grup de Whatsapp, per exemple, va crear un blog amb el nom "Partit Nacional Demòcrata" on es dedicava a esbombar odi contra col·lectius vulnerables i justificava l'holocaust. Ell i un altre dels acusats participaven en altres plataformes, com "La Comanchera Chismosa", que suposadament gestionaven dos dels altres ultres i on es podia llegir el mateix tipus de contingut i el cinquè també es dedicava a justificar l'holocaust a la xarxa social russa VK.  

Llista de matrícules d'independentistes 

A banda de Modesto Rodrigo, un dels altres membres destacats del grup era Lionel R.G, ultradretà conegut tant a Espanya com a França. L'atestat, que recull eldiario.es, recull com la Subdirecció Anterrorista de França va alertar dels seus vincles per internet contra una persona arrestada en aquest país per enaltir al terrorista noruec Anders Breivik, l'ultra que va perpetrar la matança a Utoya (Noruega) el 2011, on van morir 77 persones i un centenar més van resultar ferides. A la casa del creador del grup de Whatsapp on s'organitzaven aquestes persones, hi van trobar llistats amb plaques de matrícules de vehicles que, segons la Policia pertanyen a "suposats independentistes catalans", així com un llistat de noms de polítics de Unidas Podemos i el Partit Socialista, que podrien ser els seus objectius. Així ho resumeix l'atestat: "Això suggereix que es trobaven en un procés d'objectius operatius personals que podien construir el focus d'alguna acció directa contra ells".