El president nord-americà Donald Trump ha tornat a protagonitzar una cimera del G20, la d'Osaka, en negar-se a assumir els Acords de París i a replantejar-se la seva política respecte al canvi climàtic, tal com li demanaven tota la resta de països del grup. En canvi, tal com es perfilava en els últims dies, la trobada entre Trump i el seu homòleg xinès ha servit per disminuir les tensions bilaterals derivades del conflicte per la imposició d'aranzels a les importacions de la Xina.

Consens sense Washington

Els països del G20 han reafirmat la "irreversibilitat" dels Acords de París i es van comprometre a la "plena implementació" de les seves mesures nacionals contra el canvi climàtic, amb l'excepció dels Estats Units. El G20 "reafirma el seu compromís per a la plena implementació" de les mesures pactades a París el 2016 i es fixa la data de 2020 per "actualitzar les contribucions nacionals" a la lluita comuna contra l'escalfament global, segons la declaració conjunta adoptada al terme de la cimera celebrada a Osaka (Japó). Però al document s'afegeix un punt en el qual els Estats Units "reiteren la seva decisió de retirar-se dels Acords de París perquè suposen un desavantatge per als treballadors i contribuents nord-americans".

En el text s'assenyala el "fort compromís" dels EUA per a la protecció mediambiental i reconeix aquest país com "un líder global en la reducció d'emissions", malgrat la seva retirada unilateral dels compromisos de París i que també es va abstenir de firmar una declaració comuna similar a l'anterior cimera del G20 a Buenos Aires. En la declaració conjunta s'assenyala així mateix la necessitat que els objectius particulars de cada país reflecteixin "les seves responsabilitats diferenciades i capacitats respectives, segons les seves circumstàncies nacionals."

En matèria de protecció mediambiental, els líders també han donat suport a l'objectiu de "reduir a zero la contaminació marina addicional de plàstic per a 2050", una meta global que van batejar com a "Visió d'Oceans Blaus d'Osaka". Per aconseguir-ho, aposten per un "millorar la gestió de residus" i "reduir la descàrrega d'escombraries plàstiques sense processar", així com per "aplicar solucions innovadores mentre es reconeix el paper important del plàstic per a la societat".

Disminueixen les tensions entre els EUA i la Xina

A la cimera del G20 el president dels EUA, Donald Trump, ha confirmat que el seu Govern no imposarà nous aranzels a les importacions de la Xina i ha assenyalat que seguiran les negociacions entre Washington i Pequín per tancar un acord comercial. "Treballarem amb la Xina per veure si podem arribar a un acord", ha afirmat Trump en una roda de premsa a la ciutat japonesa d'Osaka poc després de reunir-se amb el governant de la Xina, Xi Jinping.

La reunió entre Trump i Xi era esperada amb gran expectació davant de la possibilitat que els dos països poguessin contenir la guerra comercial que protagonitzen des de l'any passat. "Si podem arribar a un acord serà un esdeveniment històric", ha afirmat Trump, que va recordar que els Estats Units estaven analitzant la possibilitat d'imposar aranzels a importacions xineses per valor de més de 300.000 milions de dòlars.

"Suspendrem aquests aranzels i ells compraran nous productes agrícoles" (nord-americans), ha agregat Trump. En les seves declaracions, Trump ha recordat el "tremend dèficit" que tenen els Estats Units amb la Xina, la qual cosa va motivar la Casa Blanca a pressionar perquè el Govern de Pequín acceptés un nou acord a fi d'equilibrar l'intercanvi comercial.