La gestora del PP de Madrid que dirigeix Cristina Cifuentes portarà el sistema de primàries al Congrés Nacional del Partit Popular a través d'una esmena a la ponència Política i d'Estatuts en la qual demana que s'apliqui la premissa 'un militant, un vot' en l'elecció del president nacional, regional i provincial.

En concret, manté el sistema de doble volta que ha proposat el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, però introdueix com a novetat que en la segona volta tots els militants puguin votar també el president. Al document del 'número tres' del partit aquesta segona votació quedava en mans dels compromissaris.

El Comitè Executiu del PP de Madrid aprovarà dijous vinent aquesta esmena -que no volen dir primàries sinó elecció directa de president-, que està acabant de redactar l'equip que dirigeix el conseller de Presidència de la Comunitat de Madrid i president del Comitè Electoral del PP madrileny, Ángel Garrido.

A partir d'aquell moment, es buscarà el suport d'altres organitzacions territorials per anar amb el suport més gran possible al conclave del PP, que se celebra entre els dies 10 i 12 de febrer a Madrid. El PP valencià que dirigeix Isabel Bonig és un els territoris en els quals les primàries també compten amb bastant suport.

Avançar en la regeneració

En una trobada informal amb periodistes, Garrido ha posat de relleu el "salt qualitatiu" i "avanç substancial" que suposa que als Estatuts del PP es reculli per primera vegada un sistema de doble volta, on puguin votar els militants en una primera votació. Tanmateix, considera que "el lògic i raonable" és que en la segona volta siguin de nou tots els militants els que amb el seu vot decideixin qui serà president. I així ho plantejaran en la seva esmena.

Així, els candidats que passin a la segona volta -aconseguir almenys el 10% dels vots emesos en la primera volta- defensaran els seus programes durant el primer dia en el plenari del congrés del partit. En la segona jornada, els militants votaran de manera directa ('un militant, un vot') a un dels candidats finalistes i segurament també al seu equip.

El mateix Garrido ha anticipat a 'Gènova' la intenció de la gestora del PP de Madrid de formular una esmena en aquest sentit, que respon al compromís de Cifuentes d'avançar en la regeneració democràtica i tornar el protagonisme del partit als afiliats com a element clau per a la revitalització del PP.

Es tracta, segons el PP de Madrid, que els militants tinguin el màxim protagonisme i capacitat de decisió a l'hora d'elegir els seus presidents, ja sigui a nivell nacional o regional. Per solucionar els problemes logístics que ha esgrimit 'Gènova' en més d'una ocasió, plantegen que els militants que siguin compromissaris pugui votar al mateix conclave i que els altres ho facin a les seves seus territorials.