Més de 1.300 professors, investigadors, tècnics i administratius, gestors de les universitats i centres de recerca han signat un manifest en suport al referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre en el qual, a més, proclamen la seva "voluntat de votar 'sí'". Són científics de totes les universitats catalanes públiques i privades, i d'altres que treballen fora de Catalunya, a Harvard, Virginia Tech, CNRS París, Cambridge, Linz, Politècnica de València, Salford, Lausana, Durham, Portsmouth, Como, Tòquio, Nova York...

També figuren entre els signants investigadors empleats en centres de recerca, hospitals, laboratoris i empreses d'arreu del món.

El manifest, que continua obert a signatures, explica que "la possibilitat de participar en la construcció d’un nou estat, l’estructura del qual ens permeti desenvolupar més satisfactòriament les nostres potencialitats individuals i col·lectives, ens il·lusiona. L’alternativa, si hi renunciem, és continuar subordinant les nostres vides a l'arbitrarietat d'un estat que ens és majoritàriament hostil".

"Volem contribuir que l’educació i la ciència, aquesta gran força transformadora de la humanitat, siguin fonamentals en la construcció del nou país", afegeix. "Volem que Catalunya se situï al costat de les nacions més avançades científicament i tecnològica, les quals, amb el seu esforç, contribueixen a fer del món —de tot el món— un lloc millor per a viure".

El manifest es clou amb la crida "als nostres conciutadans" que "ignorin les amenaces d’aquells que tenen com a únic argument l’ús irracional de la força, i el dia 1 d’octubre votin 'sí' perquè Catalunya esdevingui una república independent", amb l'objectiu de "construir un futur millor per a nosaltres i per als nostres fills".

Ciber atac d'inscripcions falses

Aquest dilluns al matí la web ha patit un atac que ha obligat els seus impulsors a suspendre-la temporalment. A hores d'ara ja es pot tornar a accedir al manifest però segueix inactiva la llista de signants.