El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acusat el president del Parlament, Roger Torrent, de cometre un "greu atac" a la independència dels jutges perquè va parlar ahir de presos polítics en un acte institucional, al qual la cúpula judicial a Catalunya que era allà present va respondre abandonant la sala com a protesta.

"Reiterem que afirmar l'existència de presos polítics, i en especial per un representant institucional, és una desqualificació molt greu de la funció judicial, que transcendeix el mateix Poder Judicial, i ataca frontalment el nostre model de convivència basat en el respecte a la Llei", ha advertit la comissió permanent del CGPJ. La declaració ha estat aprovada avui en una sessió extraordinària.

També diuen que la situació de presó provisional d'alguns dels actors del procés se sustenta exclusivament en la llei i no en manaments aliens, tot això fruit de "l'estricta separació de poders" en què descansa la independència del poder judicial. 

Les paraules de Torrent van provocar la sortida de la sala de membres del Col·legi com el president del TSJC, Jesús María Barrientos; el fiscal en cap de Catalunya, Francisco Bañeres; la fiscal de Barcelona, Concha Talón; l'exdegà del Col·legi Eugeni Gay; el president de l'Audiència, Antonio Recio; i membres del públic.