Revés del CGPJ, caducat i de majoria conservadora, contra un jutge progressista. La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha acordat aquest dijous inadmetre la sol·licitud d'empara presentada pel magistrat de l'Audiència Nacional José Ricardo de Prada. Aquest moviment té pes. I és que De Prada va ser, precisament, el jutge més contundent sobre el finançament irregular del Partit Popular en el marc de la sentència del cas Gürtel. El magistrat progressista havia rebut dur des de les files populars, i havia demanat el suport de l'autoritat judicial davant d'aquesta situació.

El motiu de la disputa era la crítica que havia llançat el desembre passat el senador del Partit Popular José Antonio Monago. Enmig de tot el debat per l'acord d'investidura pactat entre el PSOE i Junts, i que incloïa una referència al lawfare practicat per la justícia espanyola contra l'independentisme, el senador va aprofitar per enviar un missatge contra el magistrat. "Senyor Bolaños, el cas més gran de lawfare que s'ha conegut en la història política d'Espanya el van promoure vostès. Perquè un jutge, el jutge De Prada, va introduir en una sentència un paràgraf a propòsit de la sentència sobre la 'Gürtel', que va provocar la caiguda del govern del senyor Rajoy", va dir el representant conservador en un ple de la cambra alta el passat 12 de desembre.

De Prada va demanar empara al CGPJ assegurant que aquestes paraules pertorbaven "greument" la independència judicial en desqualificar de "forma extraordinàriament greu" la seva actuació jurisdiccional sense "cap altre fonament que el pur interès polític", a més d'assenyalar que contenia dades falses. La sol·licitud del magistrat de l'Audiència Nacional va tenir lloc després que Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, l'organització de magistrats progressistes, reclamés al CGPJ que respongués a les crítiques de Monago "com va fer amb Junts", després que Míriam Nogueras assenyalés directament diversos jutges del Tribunal Suprem.

Una rectificació ho arregla tot

La Comissió Permanent ha considerat, no obstant això, que atès que les paraules del senador Monago feien referència a una actuació ocorreguda en el passat, en relació amb un procés judicial conclòs, "aquestes manifestacions no tenen cap capacitat de pertorbar l'exercici de la funció jurisdiccional del sol·licitant d'empara impedint-li la lliure capacitat de resolució conforme a dret".

A més, l'òrgan executiu del CGPJ ha tingut en compte que Monago posteriorment va rectificar. "Volia aclarir que crec fermament en la independència judicial, que no havia d'haver fet aquesta al·lusió a cap jutge, en aquest cas al jutge De Prada, i que per tant era desafortunada la referència que vaig fer entorn del lawfare", va manifestar el senador del PP. Per a la Comissió Permanent, aquesta rectificació "implica que fins i tot la hipotètica pertorbació futura que les declaracions del 12 de desembre de 2023 poguessin haver-li implicat al magistrat peticionari d'empara queda buida de contingut, posant de manifest aquesta rectificació el respecte necessari a les decisions judicials".