La fórmula utilitzada per preguntar als catalans si volen o no la independència incideix en el resultat final. El president de la Generalitat té dues maneres de fer-ho: a través d'un referèndum, com van fer Puigdemont i Junqueras, o amb unes eleccions plebiscitàries, l'opció que va triar Mas. Quim Torra s'ha mostrat en privat més partidari d'aquesta darrera via.

Segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió conegut aquest divendres, a través d'unes eleccions l'independentisme superaria per primera vegada el 50% dels vots, i assoliria el 51,7%. Seria el resultat de la suma dels percentatges que obtindrien ERC, JxCat i la CUP. Ara aquestes forces acumulen ara el 47,6%. 

En canvi, quan la pregunta és directa, com passaria en un referèndum, com ara: "Vol que Catalunya sigui un estat independent?", es gira la truita. El 'no' és l'opció majoritària, amb un 47,9%, per un 43,7 que hi votarien a favor, una diferència de quatre punts. Es manté així la tendència que va iniciar-se el juliol passat, quan per primera vegada des d'octubre de 2017 els contraris a la independència van passar per davant dels partidaris. 

El treball de camp per elaborar la projecció va començar just després de les eleccions espanyoles del 10-N i va allargar-se fins a principis d'aquest mes. Concretament va ser entre el 14 de novembre i el 5 de desembre. Per tant, amb les condemnes contra els líders independentistes catalans ja sobre la taula, amb les converses entre ERC i el PSOE ja en marxa, però sense conèixer encara les dues notícies que han sacsejat l'actualitat política i judicial a Catalunya, Espanya i Europa: la immunitat de Junqueras i la inhabilitació de Torra.