El candidat d'ERC a les pròximes eleccions al Parlament del 14-F i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, és el líder més ben valorat de l'escenari polític català. Així ho demostra el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) d'aquest mes de desembre, que situa el cupaire Carles Riera en la segona posició del rànquing —tot i que la candidata anticapitalista serà Dolors Sabater.

De fet, únicament Aragonès i Riera aproven, amb un 5,20 i un 5,09 respectivament. La tercera política més ben valorada és la cap dels comuns, Jéssica Albiach (4,85), i la segueixen Àngels Chacón, del PDeCat (4,7) i Miquel Iceta, del PSC (4,39).

Tot seguit apareix el líder de Junts, Carles Puigdemont (4,04). Puigdemont, però, no ha confirmat encara si anirà a les llistes de Junts i, de fet, la candidata presidenciable del partit serà l'exconsellera Laura Borràs.

Tanquen la llista l'ultra de Vox Ignacio Garriga (2,99), el popular Alejando Fernández (2,97) i el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa (2,58), el candidat pitjor valorat.

ceo

Puigdemont, el més conegut

Per contra, Puigdemont és el polític més conegut entre els ciutadans. Un 98,8% dels enquestats assegura saber qui és.  El segon polític més conegut és el candidat del PSC amb un 90,1%, seguit del d'ERC amb el 82,4%.

iceta puigdemont confianca - sergi alcazarImatge: Carles Puigdemont i Miquel Iceta en una imatge d'arxiu / Sergi Alcàzar

Carrizosa és el quart dirigent més conegut (65,7%), seguit de Chacón (63,6%). Darrere seu apareix Riera (CUP), amb un 49,5% de coneixement entre la societat, Albiach amb un 45,8%, Alejandro Fernández amb un 34,5%, i el candidat de Vox, Ignacio Garriga (25,5%).

L'enquesta, realitzada del 25 de novembre al 7 de desembre de 2020, s'ha fet a una mostra de 1.500 persones telefònicament.

Victòria d'ERC

Segons el CEO, ERC seria la vencedora de les eleccions. Ara bé, Junts per Catalunya retalla distàncies amb els republicans si es compara amb els resultats del CEO del mes passat. Segons l'estudi, ERC guanyaria els comicis amb 35 diputats i JxCat n'aconseguiria entre 30 i 32. El partit de Carles Puigdemont s'apropa cada vegada més a ERC, ja que al darrer CEO els de Junqueras aconseguien entre 36 i 37 escons i JxCat entre 28 i 30.

La majoria independentista augmentaria, amb una franja d'entre 73 i 77 escons pels 70 que té actualment —entre ERC, JxCat, CUP i PDeCAT—. El sobiranisme, comptant els comuns, pujaria a 80-88 escons. El bloc unionista —PSC, Cs, PP català i Vox— aconseguiria entre 36 i 40 cadires al Parlament. D'aquesta manera, l'independentisme consolidaria la majoria absoluta la marquen 68 escons.