El confinament pel coronavirus també ha afectat el periodisme. Com a conseqüència de les mesures de distanciament social ha obligat a inventar sobre la marxa sistemes de rodes de premsa telemàtiques, que permetin la participació dels comunicadors. No obstant això, el sistema escollit per La Moncloa deixa molt a desitjar. Les preguntes es formulen a través d'un grup de WhatsApp, i és el secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, qui escull les que finalment es formulen als responsables polítics, sanitaris, policials i militars. Això dista molt del que han fet alguns partits polítics, que permeten preguntar i repreguntar en directe, sense filtre previ. És per això que centenars de periodistes, d'arreu de l'Estat i de mitjans molt diferents, han subscrit el manifest Per la llibertat de preguntar. Aquest dimecres al matí les signatures ja superen les 200.

 

#PerlaLibertatdePreguntar

En una situació de crisi el dret a la informació és més important que mai. Amb Espanya en estat d'alarma, el govern espanyol gaudeix d'uns poders molt superiors als normals, pel que és important que la premsa realitzi la seva tasca de control, més encara quan el Parlament ha limitat enormement la seva activitat. La principal forma d'exercir aquesta funció des del periodisme és a través de les preguntes -i les repreguntes- als membres de govern.

No obstant això, la Secretaria d'Estat de Comunicació ha organitzat un sistema en què totes les preguntes enviades pels periodistes passen necessàriament pel filtre del secretari d'Estat, que és qui s'està ocupant personalment de formular-les al president, als ministres o als tècnics. És més, el mateix secretari d'Estat ha arribat a formular alguna pregunta al president del govern, o fins i tot ha tractat de corregir públicament algun dels tècnics.

Les dificultats tècniques no són més que excuses. Altres actors polítics, nacionals i internacionals, realitzen rodes de premsa telemàtiques en què els periodistes habituals formulen les preguntes directament a través de videotrucada. D'aquesta manera, tenen la possibilitat de preguntar directament, el que els permet formular la qüestió després d'haver escoltat la compareixença. De la mateixa manera, tenen la possibilitat de repreguntar. És així, i només així, com les persones que donen la roda de premsa no poden respondre amb evasives, tal com ha succeït reiteradament en les rodes de premsa organitzades al Palau de la Moncloa.

Aquestes línies no tenen com a objectiu defensar ni condemnar la gestió del govern en la crisi del coronavirus, sinó garantir que els mitjans de comunicació puguin realitzar la seva funció sense mordasses i sense dificultats afegides. Aquestes no són més que excuses per controlar a la premsa. Que les preguntes al govern les formuli un membre del mateix Govern revela falta de transparència i un interès per controlar la informació. La seva conseqüència deriva en una nova forma de censura als mitjans i un menyspreu intolerable als mateixos ciutadans als quals es reclama enormes esforços que majoritàriament estan complint rigorosament.

En cap cas la declaració de l'estat d'alarma suposa una minva en l'aplicació de l'article 20 de la Constitució Espanyola, que reconeix un dret fonamental com és el dret «a comunicar o rebre lliurement informació veraç» (20.1.d CE) i que l'exercici de la mateixa «no pot restringir-se mitjançant cap tipus de censura prèvia» (20.2 CE).

Per tot això, reclamem l'immediat canvi del procediment per a totes les rodes de premsa i comparecenecias de membres del Govern i sol·licitem el suport dels professionals de la comunicació a una reivindicació no partidària que millorarà la qualitat democràtica a Espanya i l'exercici dels nostres drets civils emparats en la constitució, màxim garant de la nostra convivència, especialment en situacions excepcionals com la que vivim.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món