Primer dia de judici dels atemptats a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost del 2017 i primers testimonis. Després de la declaració dels acusats, ha començat la prova testifical amb l'inspector dels Mossos d'Esquadra que va dirigir la investigació durant el primer any a petició de la Fiscalia.

L'instructor ha detallat com pretenien fer els atacs, quin dia, quina era la relació entre els terroristes i com s'estructurava la cèl·lula. El cap de la investigació ha fet tota la cronologia dels fets des del primer moment que hi ha l'atropellament massiu a la Rambla i cap a on els porta la investigació.

A la casa d'Alcanar és on troben les proves inculpatòries que els permeten reconstruir els dies previs als atemptats i com l'explosió de la casa fa variar els plans dels terroristes.

Segons l'instructor, l'atac havia de ser "el més important des dels atemptats terroristes del 2015 a París". L'inspector dels Mossos d'Esquadra ha detallat que els terroristes van fer més de 40 cerques, des d'un mòbil que es va trobar entre la runa de la casa d'Alcanar, del partit del Barça-Betis previst per al 20 d'agost. Els dies 16 i 17 és quan lloguen les furgonetes amb les quals pretenien fer els atacs. La idea era carregar les furgonetes de bombones de butà i fer-les esclatar. També pretenien fer explotar armilles i granades de mà. La policia en va trobar 19 a Alcanar.

 

El cap de la investigació ha detallat com es va estructurar la cèl·lula. Tenien una estructura piramidal, amb tres nivells, en què l'imam era el guia espiritual i líder de l'escamot. En el segon nivell hi havia els terroristes que van preparar i executar l'atac, que van ser abatuts pels mossos, i en el tercer nivell els tres acusats, com a col·laboradors per preparar la logística. "Tenien una relació endogàmica. Vivien ells i per a ells", ha explicat l'inspector.

 

 

Els viatges a Brussel·les i París

En el relat del testimoni s'han concretat els viatges dels diferents membres de la cèl·lula. El més interessant, ha destacat l'inspector, va ser el de París que van fer Younes Abouyaaqoub i Mohamed Hichamy i que s'ha pogut veure només començar el judici.

L'inspector ha enumerat els viatges des del 2015. A l'octubre l'imam Abdelbaki es-Satty viatja a Brussel·les i torna l'abril del 2016 a Ripoll. El març del 2017 torna a Brussel·les i del 20 de juliol al 9 d'agost viatja al Marroc.

Del 2 al 13 de juliol, un dels acusats, Driss Oukabir, viatja també al Marroc. Havia de tornar el 12 de juliol però perd l'avió, segons ha explicat l'inspector.

Mohamed Houli, un altre dels acusats, va viatjar al Marroc el març del 2016.