L’antiga presó Model de Barcelona s’ha convertit en la fortalesa dels Comitès de Defensa de la República (CDR) i de diferents plataformes i grups de suport a represaliats del país, aquest diumenge, per commemorar el sisè aniversari de l’1-O. Centenars de persones, vingudes d’arreu de Catalunya, han participat en la Jornada antirepressiva, amb la qual s’ha donat explícit suport als 12 encausats de l’operació Judes, i és que aviat la Fiscalia presentarà l’escrit d’acusació amb les penes que els demana per pertinença a organització terrorista. A la jornada s’ha reivindicat que cal lluitar per la independència del país, però també per l’amnistia de tots els represaliats, inclòs de l’estat espanyol. "Operació Judes: judici al poble català" és el lema de la convocatòria, on els ponents del matí han estat molt crítics amb Junts, ERC i la CUP, i han reivindicat “la unitat del poble per seguir lluitant pels drets i les llibertats contra l’Estat feixista del govern espanyol”.   

🔴 Actes de l’1 d’octubre i manifestació, DIRECTE | Última hora a Barcelona i Catalunya

Gairebé a la mateixa hora del matí, l'ANC ha muntat un acte paral·lel per l'aniversari de l'1-O a la plaça Urquinaona de Barcelona.

Concentració a la Model

La xerrada del matí ha donat pas a un dinar popular, als voltants de la presó Model, amb més de 450 tiquets venuts, segons l'organització.

dinar popular aniversari 1O preso model 2023 foto miquel muñoz
Participants en el dinar popular de la Jornada antirepressiva, aquest diumenge, als voltants de la Model / Foto: Miquel Muñoz

La jornada continua a la tarda i es clourà amb una manifestació fins a la caserna de la Guàrdia Civil, a Travessera de Gràcia.

“Terroristes irreductibles”

La xerrada antirepressiva s’ha fet en una sala de la presó Model de Barcelona, amb un aforament de 200 persones, que s’ha quedat petita i la majoria que feia cua ha anat a escoltar-la a la pantalla que s’ha instal·lat a l’escenari als voltants de la presó, entre els carrers Nicaragua i Rosselló. Entre els assistents, hi havia l'exconsellera Clara Ponsatí, a més de Blanca Serra, torturada a la Prefectura de la policia espanyola de Via Laietana el 1977 i el 1980 per independentista, i els advocats Pilar Rebaque i Pep Cruanyes, un dels gestors de la Caixa de Solidaritat, que ha pagat multes dels condemnats i els advocats de la majoria d'encausats.

L’exregidor d’ERC i membre de l'ANC-sectorial de persones represaliades, Jordi Pesarrodona, ha estat el primer a intervenir i ha manifestat: “L’1-O va ser una jornada històrica: vam votar”. També ha reclamat que “s’implementi la República catalana”, a més d'expressar la seva crítica oberta als partits independentistes catalans.

acte presó model aniversari 1O 2023 foto miquel muñoz
Els encausats de l'operació Judes i Adrián Sas, a l'acte de la Model / Foto: Miquel Muñoz

Pesarrodona també ha assegurat que l’estat espanyol continua perseguint “lluitadors i lluitadores” i ha donat explícit suport als 12 encausats de l’operació Judes, que eren a l'acte. Amb ironia, ha afirmat: “Tots som terroristes irreductibles”. Els assistents, dins i fora de la Model, els han aplaudit força estona. Pesarrodona ha instat els ciutadans a continuar desobeint, com ara posar estelades per tot Catalunya, i els concentrats han cridat: "1-O: ni oblit, ni perdó".

La Clara, en Germinal i en Rafa, processats per l’operació Judes, han explicat la seva experiència i han agraït la solidaritat rebuda dins i fora de Catalunya: "És una forma de resistència".

“No aniré voluntari a la presó”

Adrián Sas, condemnat a 3 anys i mig de presó pel primer aniversari de l’1-O i ferir lleument un agent dels Mossos, ha explicat a la jornada com va anar el seu procés judicial. Durant l'explicació ha acusat la Generalitat “de demanar-li l’agreujant d’ús d’instrument perillós”, i que això provoqués la condemna tan alta, que ara ha de ratificar o no el Tribunal Suprem. “Si el Suprem manté la meva condemna, no aniré voluntari a la presó; no m’amagaré, però que els feixistes em vinguin a buscar”, ha revelat.

acte presó model aniversari 1O 2023 foto miquel muñoz
Assistents a la jornada antirepressiva. / Foto: Miquel Muñoz

Sas també ha explicat que l’amnistia total que reclamen no es limita als encausats catalans, sinó que també ha de ser per als antifeixistes d’arreu de l’estat espanyol. “Tenim el mateix enemic. I lluitem per una república popular per alliberar-nos com a poble i classe”.

Hasél i altres encausats

Per la seva part, el Josep, de la Plataforma Antirepressiva de Ponent, també ha explicat que el raper Pablo Hasél i els altres 10 encausats que van ser absolts per les protestes per la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya esperen ara si el TSJC ho ratifica, perquè la Fiscalia va presentar recurs en contra. Ha insistit també que comparteixen la reivindicació de l'amnistia total: "No criminalitzem ningú que lluita contra el nostre enemic".

Finalment, el David, un dels encausats de l'operació Judes, ha destacat l'esforç de tots els CDR i entitats implicades i ha tancat l'acte del matí amb un: "Només el poble salvarà el poble".