No hi haurà foto èpica de la sortida dels presos polítics. Almenys no durant aquesta setmana quan les presons rebin la notificació de l'indult. La majoria dels presos seran a casa per Sant Joan.

Avui Pedro Sánchez ha anunciat la mesura de gràcia per a d'aquí a 24 hores i des de Barcelona, durant la conferència que ha fet aquest matí al Liceu. 

Fonts penitenciàries expliquen que els tràmits s'esperen àgils, i que un cop demà el govern espanyol aprovi els indults i el Rei els signi, serà qüestió d'hores la publicació al BOE. Després el Tribunal Suprem haurà de liquidar la condemna. I tampoc s'espera que entretingui molt el tràmit perquè estaria incorrent en una vulneració de drets fonamentals. Tampoc hi ha gaire interès polític a allargar el tema. La concessió dels indults es vol fer ràpida i sense grans estridències.

Aquesta tarda la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, visitarà els presos de Lledoners. La visita és una formalitat, però també un tràmit indispensable per organitzar la logística per quan arribin els indults, es faci la tornada a la presó després dels permisos i la posterior sortida definitiva. 

Compte enrere

Els indults estan ja en el tram final. Avui s'estan plantejant les esmenes d'uns informes que algunes fonts apunten que són "contundents" per evitar recursos. Si demà l'executiu concedeix la mesura de gràcia, la presó podria rebre la notificació l'excarceració el dia de Sant Joan.

Els presos, però, no hi seran a les presons. La gran majoria passaran la revetlla a casa, com Oriol Junqueras. Joaquim Forn surt el 24, dia de Sant Joan. I els presos no tornaran fins al 27 de juny, que és quan acaben els permisos. Per tant, un cop concedit l'indult, faran íntegrament el seu permís.

Han de tornar a la presó per signar la interlocutòria d'excarceració que els dona la llibertat i recollir les seves pertinences personals. I això no serà fins a la setmana que ve. No es preveu que els presos tornin a la presó del seu permís quan es notifiquin els indults. 

Es preveu que el govern espanyol faci un indult parcial, sense tocar la inhabilitació, però extingint totalment la pena, entre la mesura de gràcia i els anys que ja porten entre reixes. Encara que no els indultin pel que fa a la malversació, els gairebé 4 anys a la presó, extingeixen la pena per aquest delicte.