CCOO donarà llibertat de vot en el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre malgrat no estar d'acord "amb les condicions en les quals es convocarà". El seu secretari general, Javier Pacheco, ha explicat a Europa Press que el referèndum que vol realitzar el Govern "no compleix les condicions acordades en la resolució congressual del sindicat a l'abril", encara que ha assegurat que l'organització no s'oposarà que l'afiliació expressi la seva pluralitat a les urnes.

"Pensem que a la decisió unilateral de portar la votació cap endavant li falten tots els elements que plantegem perquè tingui totes les garanties democràtiques", ha dit amb referència a la resolució del Congrés del sindicat a Catalunya celebrat l'abril, que defensa un referèndum pactat i vinculant.

Davant el procés, Pacheco creu que "una solució institucional recolzada per la participació de la ciutadania a través d'un referèndum" resoldria el conflicte. "L'1-O no acaba res, el conflicte seguirà latent", ha alertat, i ha dit que li agradaria treballar des del sindicat per aconseguir el caràcter vinculant del referèndum. El líder de CCOO a Catalunya ha remarcat que en la mateixa organització "hi ha afiliats que pensen de moltes formes", per la qual cosa el sindicat ha obert diversos espais de discussió i reflexió per debatre sobre això.