Habemus renovació. Amb un retard de tres anys, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio, ha completat avui la renovació del seu òrgan director. El consell de govern ha vist renovats tots els seus set membres, i també s'ha designat la nova presidenta: Rosa Romà. La renovació ha estat possible finalment gràcies a un acord de les tres formacions principals al Parlament, el PSC, Esquerra Republicana i Junts, i han estat aquests els únics partits que han votat favorablement a la proposta, que necessitava aplegar almenys dos terços de la cambra. Finalment, s'han aprovat els nomenaments amb 93 vots a favor i 33 en contra.

Els socialistes, ERC i Junts s'han felicitat per la renovació. El diputat del PSC David Pérez ha opinat que, tot i que s'ha arribat tard, confia que tot plegat servirà per donar una nova oportunitat als mitjans audiovisuals i restablir la seva missió. "És un gran equip, és un bon equip", i ha reivindicat que no es governin els mitjans per garantir la seva independència.

De manera similar s'ha pronunciat la diputada republicana Raquel Sans, que ha considerat aquest un "pas imprescindible per la renovació i actualització dels mitjans públics del país". Ella mateixa ha remarcat la necessitat d'actualitzar els mitjans del país i adaptar-los a la nova realitat de la globalització, la digitalització i la liberalització. "La manera com consumim els mitjans és molt diferent". I ha celebrat el consens al qual han arribat els tres partits, així com la important presència femenina al consell del govern, que serà majoritària. I el diputat de Junts Francesc Dalmases també ha volgut fer autocrítica pel retard en l'acord, però ha celebrat la renovació i l'acord: "Tindrem com a mínim 90 diputats a favor, i això democràticament és impecable". A més, ha insistit a fer de la CCMA un òrgan que sigui "més nacional" per convertir TV3 i Catalunya Ràdio en autèntiques estructures d'estat.

 

L'oposició, unànime en el seu rebuig

En canvi, l'oposició en el seu complet no ha compartit aquesta opinió. Des de les esquerres, la CUP i els comuns han incidit en la partidització dels nomenaments. El cupaire Xavier Pellicer ha manifestat el seu suport als treballadors i als mitjans de comunicació públics, però ha lamentat l'acord. En lloc d'apostar per noms independents, la CUP ha criticat que s'ha efectuat un "repartiment total de cadires". "S'ha perdut l'oportunitat de fer-ho d'una altra manera", i ha avisat que això pot donar ales a l'extrema dreta. També la diputada dels comuns, Susanna Segovia, ha alertat d'aquesta possibilitat: "Un dels grans riscos que pretenia combatre la renovació era la partidització. Creiem que la proposta no només no allunya, sinó que es referma". En aquesta línia, ha lamentat que "s'han posat per damunt interessos de partit i no de la Corporació".

Des de la dreta espanyolista, també una línia compartida. El diputat de Vox Alberto Tarradas ha acusat el PSC, ERC i Junts d'aprofundir en una agenda de col·locació per als seus socis "i estómacs agraïts", titllant la CCMA de ser un "monstre propagandístic" i clamant a favor de tancar TV3 i Catalunya Ràdio. Des de Ciutadans, el portaveu Nacho Martín Blanco també ha lamentat que no s'hagi apostat per allunyar-se de la partidització: "Mentre continuem tenint partits que entenen les institucions com una maquinària de col·locació d'afins, la democràcia estarà amenaçada". I la popular Lorena Roldán ha acusat el PSC d'aliar-se amb l'independentisme per efectuar un "canvi de cromos".

Nou equip

El nou equip de govern de la CCMA va ser acordat entre el PSC, ERC i Junts a finals de desembre. Tres dels set membres han estat designats dels socialistes, mentre que les dues formacions independentistes s'han repartit els quatres restants equitativament. La vicepresidència serà per a l'exconsellera de Cultura Àngels Ponsa, mentre que integraran el Consell Lluís GarrigaGemma RibasLluís NogueraCarme Figueras i Pep Riera. La nova presidenta, Rosa Romà, ha estat escollida a proposta d'ERC igual com Lluís Noguera, mentre que Àngels Ponsa i Pep Riera són una proposta de Junts, i el PSC ha designat els periodistes Garriga i Ribas a més de l'exconsellera i exmembre del CAC Carme Figueras.