Pas endavant de Catalunya. El Govern de la Generalitat ha decidit fer-se càrrec del premi Guillem Agulló, després que el Partit Popular i Vox anunciessin la setmana passada la seva eliminació al País Valencià. D'aquesta manera, Catalunya ha optat per moure fitxa i assumir la convocatòria, que des del 2017 reconeixia la tasca de la societat civil en la lluita contra la xenofòbia i els delictes d'odi. El moviment s'ha fet "d'acord" amb els impulsors del premi i amb la família de Guillem Agulló, el jove valencià antifeixista que va ser assassinat l'any 1983 per un grup d'extrema dreta, segons ha informat l'executiu català.

"Des del Govern, sabem que el premi és molt més que un guardó, pel nom que comporta i perquè la lluita de Guillem Agulló ha perdurat des que ell no hi és", ha explicat la portaveu Patrícia Plaja. D'aquesta manera, la Generalitat "assumirà" la celebració del certamen, que s'entregarà a persones i entitats que treballen "amb el mateix objectiu" que fins ara. El jurat de la pròxima edició comptarà amb la participació dels pares del militant antifeixista, el Guillem i la Carme, de l'expresident de les Corts Valencianes Enric Morera i del periodista i excupaire David Fernàndez, mentre que la resta de detalls es donaran a conèixer aviat.

La portaveu del Govern també ha aprofitat l'anunci per lamentar que a la majoria parlamentària formada pel PP i Vox a les Corts valencianes "li molesten les reivindicacions antifeixistes". Ara bé, malgrat acollir el premi, l'executiu català s'ha mostrat disposat a retornar-la al País Valencià si la Generalitat es disposa a acollir-lo de nou.

PP i Vox veten el premi

Dimecres passat, el Partit Popular i Vox van imposar la seva majoria a les Corts valencianes per eliminar el premi (a proposta de la formació d'extrema dreta) al·legant que el nom del reconeixement va ser una decisió "unilateral" de l'expresident del Parlament Valencià Enric Morera. Fins ara, la cerimònia d'entrega tenia lloc el 25 d'abril, coincidint amb la diada tradicional del valencianisme polític i del Parlament.

El portaveu de Vox, José María Llanos, va justificar el seu moviment per la denominació del premi. Vox va explicar que va presentar un escrit a la Mesa de les Corts perquè el premi no estigués "condicionat" al nom de Guillem Agulló. Un posicionament que va rebre el suport del PP, el qual va plantejar denominar el certamen cada any amb el nom d'una víctima diferent, a més de garantir que tornaria a donar suport a una declaració institucional si fos "genèrica" en memòria de totes les víctimes dels delictes d'odi. L'oposició va manifestar-se en contra d'aquesta decisió i va expressar la seva "indignació", lamentant la coincidència amb l'agressió grupal a un casal antifeixista de Castelló de la Plana, que va deixar un jove de 32 anys ingressat a l'UCI.