El primer ministre belga, Charles Michel, ha assegurat aquest dijous que hi ha una “gran diferència” entre Catalunya i Escòcia i ha descrit com a “elements essencials” el respecte per “les regles europees, l’Estat de dret i l’ordre constitucional”.

En una intervenció al parlament federal belga a instàncies d’una pregunta parlamentària, Michel ha admès que “efectivament hi ha discussions sobre el futur institucional” d’alguns països europeus però que Bèlgica ha de “respectar aquests debats democràtics a Europa” sense posicionar-s’hi perquè són “afers interns”.

El diputat de l’N-VA Peter Luykx ha reclamat al primer ministre una resposta sobre Catalunya i l’ha advertit que cal prendre’s “seriosament” la situació actual. Segons Luykx, cal una resposta internacional a la sentència del 9-N contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, per “reforçar la credibilitat de la Unió Europea”.

El diputat ha dit al primer ministre belga que les conseqüències del judici a Mas, Ortega i Rigau “superen l’ordre nacional” i requereixen, “des d’un punt de vista moral”, un posicionament europeu similar al que s’ha pres “amb Turquia”. “No podem oblidar que a Espanya, també, un expresident democràticament escollit ha estat portat davant de la justícia i condemnat per desobediència”, ha dit. 

Luykx, membre de la Comissió d’Exteriors de la cambra federal i un dels diputats que el 2015 va participar en un intercanvi d’opinions a Brussel·les amb el govern català, ha assegurat que la Unió Europea hauria d’acceptar unes hipotètiques Catalunya o Escòcia independents.

Per aquest diputat flamenc, tancar la porta a catalans o escocesos seria un “risc” per a la UE, ja que aquests nous Estats serien “pro-europeus”. “Ens hem de prendre seriosament la veu catalana i escocesa, no hi restem indiferents”, ha reclamat.