"Esborrem la frontera", aquest ha sigut el clam que s'ha sentit aquest diumenge a la Catalunya del Nord. Més de cinc-centes persones s'han manifestat avui sobre el pont del Riu Major, entre els municipis de Costoja i Maçanet, per reclamar que es reobri la circulació entre França i Catalunya, que en aquests moments es troba tancada amb el pretext de l'alerta antiterrorista i per evitar la immigració il·legal.

"Ni França ni Espanya, tots som catalans!", ha exclamat el batlle d'Albanyà, Joan Fàbregas. Diversos alcaldes i personalitats dels pobles transfronterers de l'Alt Empordà i el Vallespir han assistit a la manifestació i han aprofitat l'ocasió per denunciar el tancament dels passos, que consideren "un escàndol" perquè està afectant greument a la vida del territori.

"Blocs de formigó per separar un poble"

"Enlloc d'Europa es posen blocs de formigó per separar un poble, únicament a Catalunya i al País Basc", ha denunciat el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert. El Govern de Catalunya assegura que els passos s'obriran abans del 30 d'abril, segons els ha informat l'Estat francès, tot i que des del ministeri de l'Interior assenyalen que serà a partir d'aquesta data.

Alcalde prats de Molló Frontera España Francia / Twitter Esborrem la frontera

"Enlloc d'Europa es posen blocs de formigó per separar un poble, únicament a Catalunya i al País Basc", ha denunciat el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert. / Twitter @Esborrem

Més d'una vintena d'alcaldes de la Catalunya del Nord i del Principat s'han unit al col·lectiu Esborrem la frontera per l'obertura dels passos fronterers i treballar per eliminar les fronteres que es van marcar en el Tractat dels Pirineus.

Els alcaldes nord-catalans, contra la repressió

 El batlle de Prats de Molló i president de la Comunitat de Comunes de l'Alt Vallespir, Claudi Ferrer, ha recordat en la seva intervenció la situació dels presos polítics independentistes i els exiliats. Així mateix, ha anunciat que els alcaldes nord-catalans treballen per signar conjuntament un manifest contra la repressió.

També crítica amb l'Estat espanyol s'ha mostrat l'alcaldessa dels Banys, Maria Costa. Després de mostrar el seu compromís en la defensa de "la nostra terra, el nostre país, la nostra llengua i el nostre futur", Costa ha denunciat la monarquia espanyola. "L’estat francès ha volgut donar una penyora a l’estat espanyol: la pesta borbònica".

 

Imatge principal: Manifestació a la Catalunya Nord per reclamar l'obertura del pas fronterer entre França i Catalunya. / ACN