La decisió del president francès, Emmanuel Macron, de blindar tots els passos fronterers del Pirineu, fins i tot els més petits, ha acabat amb un conflicte fronterer i una empipada de la Guàrdia Civil espanyola, segons ha informat el diari L'indépendant.

La topada s'ha produït al pont del riu Major, que separa els termes municipals de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) i de Costoja (Vallespir), i fa de pas fronterer entre els dos Estats.

L'11 de gener, les autoritats franceses van posar un senyal de trànsit prohibint el pas, sense cap obstacle físic a la carretera que impedís circular. Però tres dies després, van col·locar blocs de formigó com els que s'han instal·lat a Barcelona per guanyar terreny per a les terrasses dels bars, i també tanques de plàstic vermelles i blanques. Un cartell afegia que si es volia entrar a l'Estat francès, calia desviar-se pel Pertús.

L'indépendant

"Costoja: Disputa a la frontera franco-espanyola: la Guàrdia Civil es posa dura", titula L'indépendant

El problema ha estat que per error van col·locar una tanca de plàstic i una senyalització francesa a l'extrem sud del pont, és a dir, en territori d'administració espanyola. Segons el diari, una patrulla de la Guàrdia Civil va posar el crit al cel. "Sembla que no va agradar a una de les freqüents patrulles de la Guàrdia Civil en aquest sector", precisa.

La queixa va arribar a Perpinyà, i ahir un equip de la direcció departamental francesa dels Territoris i el Mar va reubicar les senyalitzacions, mentre la Guàrdia Civil espanyola presenciava el trasllat. Van posar-ho tot plegat al mig del pont del riu Major, i així es complia el límit estatal, encara que les dues comarques són catalanes, de la Catalunya Vella. 

Macron va anunciar al mes de novembre que es duplicarien els efectius que el seu país utilitza per als controls fronterers, fins a 4.800 persones, i que demanaria als altres líders de la UE una reforma en profunditat del Tractat de Schengen sobre les fronteres exteriors.

Macron, que es va desplaçar fins al lloc fronterer del Pertús (Vallespir), limítrof amb l'Alt Empordà, va dir que l'objectiu era "lluitar contra la immigració clandestina" i impedir que aquests fluxos siguin utilitzats pels terroristes gihadistes