Després d'anys de mobilitzacions massives, les hores prèvies al referèndum han tornat a portar la defensa de la causa independentista al carrer i a cadascun dels col·legis electorals. El repte és garantir que els centres estiguin oberts a les nou del matí per aconseguir tirar endavant la votació. L'ordre del TSJC és impedir-ne l'obertura i amb aquest objectiu s'hi enviarà forces policials. El moment clau se situa entre les cinc i les nou del matí. Mentrestant el món observa i el referèndum ja ha aconseguit protagonitzar les portades i els informatius dels principals mitjans de comunicació del planeta.

Les vetlles de pares i alumnes que han ocupat els seus col·legis van començar ja divendres a la nit. A aquests s'hi ha afegit al llarg de dissabte tota mena d'activitats lúdiques i concerts en centres d'arreu de Catalunya. Alguns s'hi han presentat amb tendes de campanya, molts amb sacs de dormir, preparats per passar-hi la nit. L'objectiu és blindar les urnes.

A través de les xarxes, s'ha fet crides a reforçar aquells col·legis on hi faltava gent o s'ha informat dels que rebien visites d'agents de la policia. Els Mossos s'han acostat a alguns dels centres per advertir que diumenge, a les sis del matí, haurien de desallotjar. En qualsevol cas, al llarg de la jornada no s'ha registrat cap incident. El moviment Escoles Obertes informa constantment de la situació a cadascun dels punts de votació.

Roda de premsa a les vuit del matí

L'hora d'obertura dels col·legis electorals se situa, per tant, com el moment clau. Serà el primer gran repte que haurà de superar el referèndum. De fet, el Govern ha avançat la roda de premsa que té prevista el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i el de Presidència, Jordi Turull, i que s'havia convocat per a les deu del matí al centre internacional de premsa organitzat a la seu de Mediapro. El primer contacte amb els mitjans es farà a les vuit, una hora abans de l'obertura dels col·legis, i dues hores després de la fixada pels Mossos per desallotjar-los. Serà el primer indicador sobre l'èxit o el fracàs de la convocatòria.

Tothom n'és conscient. I en les hores de calma tensa que estan precedint aquest moment, el ministeri d'Interior ha fet saber la seva irritació per l'ocupació de les escoles. Interior denuncia que seran nens i gent gran els qui trobaran els agents de la policia quan es presentin a desallotjar els edificis. En una nota de premsa publicada a les vuit del vespre, el ministeri acusa els independentistes d'estar “utilitzant tant a menors d’edat com a ancians amb l’única finalitat d’intentar impedir una possible actuació policial”. “La utilització de persones vulnerables demostra la irresponsabilitat tant dels dirigents de la Generalitat com de les organitzacions a favor de la independència”, acusen.

Ocupació del CTTI

Les ocupacions, però, no afecten només els col·legis electorals. A les deu del matí de dissabte, setze agent de la Guàrdia Civil s'han presentat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat.

Després de la intervenció policial, el portaveu del Govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, ha assegurat des de la Moncloa que aquesta actuació posa de manifest que el referèndum està “anul·lat per l’estat de dret” i que l’objectiu era evitar el vot telemàtic i el recompte de vots. Els agents han arribat vestits de paisà però a última hora de la tarda s’hi han sumat membres de la Guàrdia Civil uniformats i amb vehicles logotipats. La voluntat és mantenir la seva presència fins al dimarts. Impedir el recompte fins l'últim moment.

El conseller de Presidència, Jordi Turull, s’ha encarregat de respondre a aquest moviment negant des del palau de la Generalitat que tingui cap efecte sobre les votacions. Ha advertit, però, que es tracta d’una acció “desproporcionada” per part de l’Estat i que el bloqueig informàtic perjudicarà els ciutadans.

Referèndum vinculant

Les espases continuen en alt. El president, Carles Puigdemont, ha assegurat en una entrevista al Frankfurter Allgemeine que el referèndum serà vinculant. “En cas que guanyi el sí, organitzaré la transició cap a la futura República de Catalunya com a president”, ha assegurat el cap de l’executiu.

A la Moncloa s'ha convocat al llarg de tot el cap de setmana un gabinet de crisi per respondre a qualsevol moviment. En l'entorn monclovita s'ha fet córrer el rumor que el Govern estava a punt d'anunciar un nou sistema de votació. Però el Govern no ha dit res. De fet, el president ha passat el dissabte amb la família i ha assistir al casament d'un amic. El vicepresident, Oriol Junqueras, ha acudit a Montserrat.

Per l'independentisme la d'aquest dissabte ha estat una jornada de reflexió, malgrat ser la més atípica que es recorda. L'acte massiu de divendres va marcar el punt i final de la campanya. L'unionisme, però, s'ha mantingut molt actiu amb una manifestació a la plaça Sant Jaume, on s'ha despenjat i s'ha intentat cremar una immensa pancarta d'Òmnium, i s'ha intentat despenjar la de l'Ajuntament amb el lema Més Democràcia. Puigdemont ha utilitzat aquesta imatge per a un dels seus tuits.

Les manifestacions, de suport o en contra del referèndum, s'han registrat també fora de Catalunya. A Madrid, hi ha hagut una concentració davant l'Ajuntament on fins i tot s'ha escoltat el Cara al Sol.

La previsió és que aquest dissabte el president votarà a les 9,30 del matí al Pavelló Poliesportiu Municipal de Sant Julià de Ramis. Posteriorment, seguirà la jornada des del palau de la Generalitat. El vicepresident ho farà, mitja hora més tard, a Sant Vicenç dels Horts.

Mentrestant, el món observa amb atenció. El que passi a Catalunya pot tenir moltes conseqüències. La força de la gent del carrer enfront l'oposició d'un Estat que no ha dubtat a posar en marxa totes els instruments al seu abast per frenar-la. Potser per aquesta raó, la primera imatge d'un col·legi electoral a punt, amb urnes i paperetes, l'ha publicat el corresponsal del New York Times.