Catalunya lliurarà temporalment el premi Guillem Agulló, que va ser vetat el mes de març per les Corts Valencianes a petició del PP i Vox. La vicepresidenta en funcions del Govern, Laura Vilagrà, s'ha reunit aquest dissabte al matí a València amb els pares de Guillem Agulló, el jove antifeixista assassinat el 1993 per un grup de militants d'extrema dreta. La trobada s'ha fet per consensuar la proposta de l'executiu català per custodiar i organitzar el premi que porta el seu nom. "Creiem que no es podia perdre la memòria del que significa el premi per la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d’odi. No deixarem que es perdi la memòria de Guillem Agulló ni la lluita dels seus pares, que ha estat brutal", ha dit la vicepresidenta. Aquest guardó reconeix les persones, entitats i iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d'odi. 

Una custòdia "temporal"

Vilagrà ha assenyalat que la Generalitat assumirà el premi de manera "temporal". El govern català ja va anunciar que el custodiaria després que el passat mes de març fos vetat pel govern valencià a petició de PP i Vox. En aquest sentit, la vicepresidenta en funcions ha afirmat que es tracta d'un premi "de rabiosa actualitat perquè seguim lluitant contra el feixisme i la xenofòbia". Per la seva banda, els pares de Guillem Agulló han expressat que la notícia ha estat "un descans i una alegria molt gran". De fet, el pare, Guillem Agulló, ha confessat sentir-se "rescatat" i "alleugerit" de pensar que els premis no deixaran de donar-se.

Com a novetat, el premi inclourà el cognom de la mare

Durant la trobada d'aquest dissabte, la vicepresidenta i els pares de Guillem Agulló han consensuat els detalls del premi, mentre estigui custodiat pel Govern. Com a novetat, enguany el guardó inclourà també el cognom de la mare, anomenant-se Premi Guillem Agulló i Salvador. El premi mantindrà l'esperit i l'essència que es va plantejar el 2016, quan es va entregar per primer cop, així com la memòria i els valors que encarna la figura de l'antifeixista. El guardó s'entregarà per acord de Govern a proposta de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans. Enguany s'atorgarà el mes d'octubre, tot i que en pròximes edicions es tornarà a entregar el mes d'abril, tal com s'havia fet fins ara. A banda, es constituirà un jurat format pels pares d'Agulló, i per altres personalitats del País Valencià i d'altres territoris de parla catalana, que es donaran a conèixer més endavant. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!