Catalunya podria recuperar abans de l'hivern els articles de la llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que actualment estan suspesos pel Tribunal Constitucional (TC).

"Crec que podrem treballar amb celeritat", ha assegurat en roda de premsa el secretari d'Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor, que aquesta tarda s'ha reunit a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya amb representants de les entitats socials que van promoure aquesta normes mitjançant una ILP.

Sánchez Amor ha detallat que s'estan tancant els últims serrells per acordar amb la Generalitat la "fórmula jurídica" que permetrà que el Govern espanyol desisteixi de la totalitat del recurs d'inconstitucionalitat que en el seu moment va interposar l'Executiu de Mariano Rajoy contra la normativa catalana.

Concretament, s'està treballant en un "acord interpretatiu" relatiu a l'article set de la 24/2015, que parla de la "cessió obligatòria d'habitatges" per part de grans tenidors. 

El govern espanyol insta a salvar un "obstacle jurídic"

El govern espanyol s'ha compromès a retirar totalment el recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei en qüestió i assegura que només queda "un obstacle jurídic" a pactar amb la Generalitat i espera fer-ho "el més aviat possible". El secretari d'Estat de Polítiques Territorials, Nacho Sánchez Amor ha fet aquest anunci després de reunir-se amb la PAH, l'Observatori Desc i l'Aliança contra la Pobresa Energètica, els grups promotors de la ILP que va donar lloc a la llei.

El compromís que ha assumit l'Estat espanyol és el de retirar el recurs a canvi que la Generalitat desenvolupi una normativa específica per l'article 7, que es refereix la cessió obligatòria d'habitatges buits de grans tenidors. El grup impulsor ha recollit gratament la voluntat de l'executiu espanyol i ha demanat que es faci marxa enrere pel que fa al recurs presentat pel govern del PP en el proper Consell de Ministres d'aquest divendres.

Segons la PAH la Llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica és, "l'eina més efectiva per garantir el dret a l'habitatge i acabar amb els desnonaments".