Milers de catalans s'han concentrat aquest vespre a les places dels ajuntaments del país per mostrar el seu suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el dia abans que declari al TSJC, en qualitat d'investigada. El Tribunal li imputa els delictes de prevaricació i desobediència per permetre que la cambra votés el 27 de juliol les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent.

Davant aquest fet insòlit, la ciutadania ha respost a la crida de les entitats sobiranistes que havien convocat concentracions arreu del país. 

Un dels actes més concorreguts ha estat el de Barcelona. La plaça de Sant Jaume, plena fins a la bandera i amb una marea d'estelades i cartells amb el lema "Sense Por", han acompanyat les paraules de l'alcaldessa, Ada Colau

També hi ha assistit el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras i membres de CSQP, CUP, JxSí, CCOO i UGT, entre d’altres. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida a la “serenor, la unitat i la lleialtat”, mentre el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha acusat l’Estat espanyol “d’estar nu del vestit de la democràcia”. Els concentrats han mostrat pancartes en contra del Tribunal Constitucional (TC) i han cantat proclames a favor de la independència i la unitat.

Colau ha llegit un manifest que, amb el títol de 'El Parlament som tots', ha expressat "la ferma voluntat i insubornable compromís en defensa de les institucions i principis democràtics que les sustenten".

"Si la presidenta Forcadell acaba essent jutjada, amb ella s'estarà jutjant a tot un poble", ha ressaltat el manifest llegit per Colau, que també expressa el suport a tots els càrrecs electes amb processos judicials oberts per donar suport al procés sobiranista, i considera que utilitzar els tribunals per impedir un debat polític és impropi d'un sistema democràtic.

A més, el document adverteix que "les pressions per limitar l'acció dels representants polítics són també l'intent de silenciar a tot un poble", així com que, amb tot, no abandonaran la bandera del diàleg.

"No a la judicialització de la política! Sí a la defensa de la democràcia, les institucions i dels representants legítims del poble! Tots amb Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya!", ha conclòs.

Entre els assistents també hi havia els diputats Jordi Turull (JxSí); Eulàlia Reguant (CUP); Albano-Dante Fachin (SíQueEsPot); Antoni Castellà (Demòcrates); el líder de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego; el d'UGT, Matías Carnero i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

L'acte ha culminat amb crits de 'Visca Catalunya lliure', 'Fora la justícia espanyola', 'Democràcia' i el cant uníson de l'himne dels segadors.

Més mobilitzacions

Aquest és el primer acte de suport a la presidenta del Parlament quan falten menys de 24 hores perquè Forcadell declari al TSJC.

La presidenta de la cambra catalana està citada a les 9:30 però no arribarà sola al Palau de Justícia.

Les entitats sobiranistes -ANC, AMC, Òmnium i AMI- han convocat la ciutadania a dos quarts de nou del matí a les portes del Parlament. La intenció és que Forcadell faci el trajecte del Parlament al TSJC, escortada pels representants dels partits polítics que li fan costat i la ciutadania.   

A banda del Govern en ple, encapçalat pel president Carles Puigdemont, també hi seran representants d’altres partits polítics, excepte PSC, C’s i PP, i els tres expresidents del Parlament, Rigol, Benach i De Gispert.