Després que hagi sortit a la llum l'informe que el CNI ha presentat al president espanyol, Mariano Rajoy, explicant que el delegat del Govern a Àustria, Adam Casals, està portant amb èxit les relacions entre Catalunya i la Unió EuropeaEl Nacional s'ha posat en contacte amb Casals, que ha afirmat que, si aquest document és cert, vol dir que "l'Estat ja no considera que la Generalitat i Catalunya formin part d'Espanya".

L'informe destaca que la tasca del delegat català va més enllà de les seves atribucions perquè s'encarrega de les relacions no només amb Àustria, sinó també amb Eslovènia, Croàcia, Txèquia, Eslovàquia i Hongria. Països que, precisament, no fa més de 30 anys que van independitzar-se.

Sempre parlant des del seu punt de vista personal, el delegat del Govern a Àustria ha lamentat que l'Estat gasti diners a "espiar" el Govern i no "a protegir-nos d'amenaces", com, per exemple, amenaces terroristes, però s'ha mostrat convençut que el document del CNI "demostra que David guanya Goliat".

I és que mentre l'executiu català "treballa en favor de Catalunya i no en contra d'Espanya, sinó per a una Espanya millor", el Govern espanyol –en plena Operació Diàleg continua perseguint les accions polítiques de Catalunya.

Tanmateix, però, la persecució de l'Estat no és un fet menor. Casals ha subratllat que "és molt greu" que l'Estat espiï activitats d'un govern amic i germà perquè, ha destacat, "Catalunya no és Corea del Nord".