La confiança dels catalans en la justícia i en la seva independència és gairebé nul·la. Set de cada deu catalans troba els jutges espanyols no actuen amb independència. La judicialització de la política, l’empresonament dels líders independentistes i el judici al procés han acabat d’enfonsar la ja escassa confiança que hi tenien en la justícia.

Així ho demostra el Baròmetre del CIS del juliol, que revela que el 69,2% dels catalans consideren que el grau d’independència de la justícia espanyola és molt baixa o bastant baixa. Aquest percentatge és del 66,2% quan se’ls pregunta pel Tribunal Suprem, l’encarregat de jutjar el procés.

La independència del Suprem

Catalunya és el territori de l’Estat espanyol més crític amb la justícia espanyola. L’enquesta del CIS, feta just quan la Sala Segona del Tribunal Suprem es troba deliberant la sentència del judici al procés,  revela l’abisme que hi ha entre el que és percep a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol quan al grau d’independència del tribunal presidit pel magistrat Manuel Marchena. Així, mentre a Catalunya el 66,2% afirmen que el grau de confiança en l’Alt Tribunal es bastant baix (33,8%) o molt baix (32,4%), a l’Estat espanyol aquest percentatge baixa fins el 44,2%. Només un 18,5% troben que és molt baix, i un 25,7% bastant baix.

 

En ser preguntats sobre el grau d'independència dels jutges espanyols, el 39,1% del enquestats a Catalunya afirmen que és bastant baix i un 30,2% molt baix, mentre que al conjunt de l’Estat són un 33% dels enquestats els que asseguren que és bastant baix i el 17,8% manifesten que és molt baix.

 

Els tres poders

La desconfiança en l’administració de justícia queda reflectida novament en la mostra quan es pregunta en qui confia més: en el poder executiu, en el legislatiu o en el judicial. Aquí la diferència entre Catalunya i l’Estat espanyol torna a ser molt significativa. Mentre el 30,7% dels enquestats assegura que en qui més confia és en el Parlament, només un 15,8% tria els jutges i el 11,3 el govern espanyol. A Espanya, però, són més els que confien en els jutges (31.2%), seguit del Parlament (16,5%) i el govern espanyol (11,9%).

 

Quan a la confiança que inspiren els jutges, el 86% dels catalans asseguren que és poca (48%) o cap (28%), mentre que el percentatge baixa fins al 59,4% en el cas del conjunt d’enquestats a l’Estat espanyol.

Politització

El Baròmetre del juliol també pregunta pel funcionament, en general, de la justícia. I un cop més els catalans són dels més crítics. Mentre que el 62,1% dels enquestats considera que funciona malament (33,3%) o molt malament (28.9%), aquest percentatge baixa fins el 48% en el cas del conjunt de l’Estat espanyol. El 30,9% afirmen que funciona malament i només un 17,1% diu molt malament.

Preguntats per les raons per les quals l’administració de justícia funciona malament, destaquen  les causes que apunten els enquestats. Mentre a Catalunya un 35,5% considera que és a causa de politització de la justícia seguit del tracte discriminatori (24,6%), a l’Estat espanyol la causa principal apuntada és que les penes són massa toves (31,6), seguit de la politització (26,7%).