El 85,8% dels ciutadans de Catalunya consideren que s'està produint un retrocés en un dels drets fonamentals en qualsevol democràcia, el de la llibertat d'expressió. El darrer sondeig de l'empresa GESOP per a El Periódico de Catalunya així ho sustenta i també apunta que a l'estat espanyol una majoria de ciutadans (61,9%) estan en alerta pel mateix motiu.

El sondeig extreu que totes les comunitats autònomes hi ha aquest sentiment, amb l'excepció de la Comunitat de Madrid, on s'imposen els que pensen tot el contrari.

Diferències respecte la Corona

Hi ha grans diferències pel que fa a la crítica als símbols de l'Estat i la Corona. Un 56,6% dels espanyols creu que ha de castigar-se la "crema d'una bandera espanyola" i un 45% creu que també s'ha de sancionar la publicació de "cançons ofensives sobre el Rei", tot plegat en referència a les lletres castigades a cantants com el raper Valtònic.

No obstant això, entre els votants d'Unidos Podemos, ERC i CDC s'imposa el rebuig majoritari a sancionar aquest tipus d'accions. Una dada curiosa: els electors del PSOE estan dividits amb un 50% a favor i un altre 50% en contra.