Són les set del matí a l’estació de Sants de Barcelona i dos busos ja esperen a omplir-se per iniciar el camí. Cal matinar perquè el trajecte és llarg: gairebé 500 quilòmetres fins a Pamplona. Allà hi ha convocada una gran manifestació per demanar justícia pels vuit joves d’Altsasu, condemnats a un total de 76 anys de presó i 100.000 euros d’indemnització per una baralla amb dos guàrdies civils que estaven fora de servei. Però entre els qui viatgen a la capital navarresa hi ha la necessitat de pujar-se a un autocar i passar-se hores a la carretera.

En un d’aquests busos ha pujat El Nacional, però no són els únics que surten de Barcelona. Tampoc de Catalunya, sinó que també se n’han organitzat des de Girona, Tarragona, Lleida, Vic, Manresa, Sabadell, Tortosa, Reus, La Seu d’Urgell, Cervera, Granollers...

Hi viatja tot tipus de gent, de totes les edats. Des de persones grans fins a joves i adolescents. Alguns van sols, altres en parella i també n’hi ha que van en família. Tots hi van amb un mateix objectiu: fer sentir una veu més contra la repressió.

“Vinc a Pamplona per defensar els nostres drets, els nois que estan allà”, assegura la Mar, de Badalona, que adverteix que el que els ha passat els joves d’Altsasu li pot passar a qualsevol persona: “A mi, a la meva filla, a tu, a qualsevol. És una injustícia total i hem de defensar els nostres drets”.

El Marc té 25 anys i viu a Barcelona. També creu que tothom pot estar amenaçat: “Per mala sort, s’ha vist que sí. Si cantes, o t’expresses, o en aquest cas tens una baralla, et pot portar molts anys de presó i molts problemes”. Malgrat que diferencia els casos catalans i basc, també defensa que “la lluita del País Basc i de Catalunya sempre ha afectat en les decisions jurídiques”. Espera que aquest dissabte es faci sentir “una veu única”.

La Irene, de 65 anys, considera que és una “autèntica animalada” el que ha passat amb aquests joves. També hi veu paral·lelismes amb els presos polítics catalans. I mostra els seus dubtes sobre si canviarà res amb el govern espanyol de Pedro Sánchez. Li dona un cert marge: “Hem votat per fer fora el PP, i ha començat bé. Però ja veurem. Que no li passi com Calígula, que va començar molt bé i llavors un dia es va tornar boig”.

Qui no té cap expectativa és el Pere, de Barcelona: “Simplement no hi crec”. Lamenta especialment la situació de les mares i pares dels joves d’Altsasu. “No m’agrada la impunitat que té la Guàrdia Civil, fins i tot vestida de paisà. Ho trobo injust, com moltes coses que estan passant”.