La pressió contra el català a les Illes Balears sota el govern del PP, amb el suport de Vox, ha viscut un nou succés alarmant. Aquest nou cas de discriminació lingüística s’ha produït a l’Hospital públic Universitari de Son Espases, a Mallorca, quan una pacient ha estat agredida per tres guàrdies de seguretat del centre per haver-los parlat en català, després que va demanar un full de reclamacions en la seva llengua, on volia expressar la seva queixa per haver estat durant hores esperant a ser atesa, segons ha publicat el Diari de Balears.

Els fets van passar al voltant de les 14.00 hores del dissabte 20 d’abril a les urgències de l’hospital mallorquí, on la dona, Catalina C.C., esperava per ser atesa. Després d’hores sense rebre cap atenció, es va dirigir a l’oficina d’atenció a l’usuari i va demanar el full de reclamacions. En ser-li entregat un full en castellà, la pacient va sol·licitar la versió en català, però la resposta que va rebre va ser que no en tenien. La pacient va insistir, al·legant que estava en el seu dret de tenir el full en la seva llengua, i en aquell moment, van aparèixer tres agents de seguretat, dos homes i una dona. La vigilant li va demanar si la podia ajudar, i quan es va dirigir a ella en mallorquí, li va contestar: “en espanyol!”, mentre la va empènyer en diverses ocasions. 

Poli contusions i tensió arterial alta

En aquell moment, segons explica el Diari de Balears, va aparèixer la coordinadora d’urgències amb el full en català i, malgrat els seus intents d’aturar l’enfrontament, els vigilants van continuar amb la seva actitud agressiva i un d’ells va agafar Catalina C.C. pel braç i la va arrossegar fins a l’exterior de l’hospital. La pacient va telefonar a la policia i posteriorment es va desplaçar fins a la comissaria, on va fer una denúncia, i també al seu centre de salut, a Son Pisa, on se li va diagnosticar poli contusions i tensió arterial alta. 

En la denúncia, la dona explica que va estar a la sala d’espera del HUSA des de les 10 del matí, i a les 14 hores va demanar el full de reclamacions en català a l’atenció a l’usuari. Assegura que “els tres vigilants de seguretat  la van envoltar i van tractar d’intimidar-la”, que la vigilant dona “la va colpejar amb el seu pit en dues ocasions, tractant de fer-la fora del lloc”, i després “un dels vigilants homes, molt musculat, la va agafar fort del braç dret, tractant de fer-la fora del centre mèdic” mentre l’altre vigilant observava la situació. Si bé la pacient “es va resistir, va decidir trucar al 091 on li van indicar els tràmits a seguir”, es llegeix a la denúncia. En l’exploració a què es va sotmetre al seu centre de salut de Son Pisa no van observar hematomes en el pit i en el braç, però fa constar que la dona va acudir “nerviosa, alterada, amb plor” i que, segons la versió de la pacient, va ser “agredida física i verbalment pels agents de seguretat”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!