El PP i Vox continuen la seva guerra contra la llengua catalana a les Illes Balears. Els populars, que governen a l'Ajuntament de Palma amb el suport de Vox, han aprovat que abans del mes de juliol el requisit del català per treballar al consistori sigui eliminat, l'acord inclou les empreses i organismes municipals que l'actual govern consideri que no és necessari. La proposta l'ha presentat Vox, però ha comptat amb el suport del PP. Així doncs, a partir d'ara passarà a ser un mèrit i no un requisit. Les dues formacions han detallat que caldrà estudiar cada cas, és a dir, cada lloc de feina en concret. Encara que la mesura ha estat aprovada pels dos partits, han utilitzat diferents discursos per defensar-la. Per la seva banda, Mercedes Celeste, de Vox, ha parlat de "regular o adequar" la llengua, mentre que el portaveu de Vox a l'Ajuntament, Fulgencio Coll, ha defensat que es tracta d'una "qüestió humanitària", ja que, segons ell, no podien permetre "l'apartheid del castellà". 

L'acord entre PP i Vox també permet canviar el domini de la pàgina web de l'Ajuntament, que ara és 'palma.cat' perquè passi a ser 'palma.es', i ha fet que les xarxes socials del govern municipal de Palma passin a comunicar-se en castellà. Aquest canvi haurà d'entrar en vigor a l'abril, però el domini '.cat', ja et redirigeix al '.es'. 

El català com a requisit

Vox preveu que la categoria de mèrit de l'acreditació del requisit de coneixement del català no superi el de les titulacions necessàries per exercir en cada lloc de feina. En aquest sentit, el partit ultra vol que el català deixi de ser requisit quan el treballador no faci atenció directa als ciutadans. Per exemple, Coll considera que els agents de la Policia Local de Palma no haurien de tenir el requisit del català. "No estem en contra del català com diu l'esquerra. Estimam el mallorquí i el xerram, però no podem permetre un 'apartheid' contra la llengua oficial de l'Estat, que és el castellà. Em vaig ficar en política fa cinc anys per evitar que Mallorca seguís la via catalanista. En aquesta proposició defensem l'ús del castellà i del català per igual. Que es pugui atendre qualsevol ciutadà en totes dues llengües", va defensar Coll en la sessió d'aquest dimecres. "Demanem que el requisit no sigui un obstacle. Ara mateix treballem per identificar milers de llocs de treball. I n'hi ha molts que no tenen per què tenir requisit de català. Que tinguin un nivell bàsic és més que suficient. Els qui atenen en les finestretes de la Oficines d'Atenció al Ciutadà necessiten el requisit; en canvi, un policia local de Palma no el necessita, la majoria ja el parlen amb fluïdesa", va afegir el portaveu de Vox. 

Crítiques de l'oposició

L'oposició s'ha mostrat molt crítica amb la nova mesura, ja que consideren que tot plegat genera odi entre els ciutadans. La portaveu del PSOE, Rosario Sánchez, ha argumentat que "és molt preocupant que el PP assumeixi amb aquesta alegria aquestes condicions que li imposa la ultradreta i que trenca amb l'Estatut d'Autonomia, la Llei de Normalització Lingüística i consensos de fa quaranta anys". En la mateixa línia, s'ha manifestat la regidora del PSIB, Silvana Martínez, ha assegurat que la moció és un atac a la llengua catalana i al patrimoni cultural. Des d'Unidas Podemos, Lucía Muñoz, creu que és "absurda". Per la seva banda, regidor de Més per Palma, Miquel Àngel Contreras, s'ha preguntat: "Què tenen el PP i Vox en contra de la llengua dels mallorquins?". I ha advertit que "la proposta és il·legal perquè va en contra de l'Estatut d'Autonomia i incompleix l'article 30 de la Llei de Funció Pública de les Balears". 

La regidora del PP, Mercedes Celeste, ha negat que la proposició tingui l'objectiu d'eliminar el requisit del català de determinats llocs. "És per regular i ajustar. Estem fent una valoració de tots els treballs per ajustar el requisit de català en cada cas. En alguns molt concrets en els quals no hi hagi cap contacte amb el ciutadà, valorarem si pot passar a ser mèrit", ha afirmat. "Tot el que tingui contacte amb els ciutadans ha de dominar les dues llengües. Traslladarem tant a l'Ajuntament com a les empreses públiques el que hi ha al carrer, que és un bilingüisme cordial", ha assenyalat.