El grup municipal de Junts a l'Ajuntament de Barcelona ha demanat al govern d'Ada Colau que presenti una denúncia en nom dels regidors afectats pel CatalanGate, el cas d’espionatge a dirigents independentistes atribuït pel ‘New Yorker’ als aparells de l’Estat espanyol. A la llista d’espiats hi apareixen dos regidors de l’ajuntament, la presidenta de Junts, Elsa Artadi, i el líder d'ERC al consistori, Ernest Maragall. Així ho ha anunciat Artadi en la roda de premsa en què ha presentat les iniciatives que Junts defensarà al ple d'aquest divendres, entre les quals hi ha la de condemnar el presumpte espionatge, que inclou la petició de denúncia i posar a disposició de l'Ajuntament un servei de protecció contra l'espionatge digital al consistori.

"El fet que nosaltres estiguem dins del cas i hàgim estat víctimes posa en perill i sota sospita totes les comunicacions que hàgim pogut tenir dins de l'Ajuntament", ha alertat Artadi, que ha lamentat que l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, no se n'hagi pronunciat. Junts ha decidit presentar aquesta proposició en paral·lel al ple extraordinari que ha demanat ERC -que encara no està convocat- perquè no volen que “quedi en una declaració política i no es prenguin decisions”, i perquè la seva voluntat és que el consistori s'hi involucri. A més, Artadi ha criticat que el PSC presenti també una proposició sobre el presumpte espionatge, motiu pel qual també descarta un debat conjunt sobre el tema: “No volem que s'ajunti la nostra proposició amb la del cinisme del PSC”.

Aquest és el text de la proposta de Junts:

“Instar el Consell Municipal de l'Ajuntament de Barcelona a:

1. Condemnar l'espionatge a la dissidència política, que inclou tant polítics independentistes, activistes i advocats amb el software ‘Pegasus’.

2. Mostrar la solidaritat i el suport amb els dos regidors víctimes d'atacs del programari Pegasus durant l'exercici de les seves funcions com a regidors en el marc del CatalanGate.

3. Instar al govern de l'Estat a la clarificació immediata dels fets, així com l'inici d'una investigació efectiva amb garanties d'un organisme independent que permeti depurar responsabilitats polítiques i penals.

4. Posar a disposició dels membres del Consistori un servei de protecció contra l'espionatge digital a l'Ajuntament de Barcelona.

5. Presentar una denúncia en nom dels regidors afectats per l'espionatge.”

D'altra banda, al ple, Junts presentarà un prec perquè el govern municipal elabori un directori de contingències i definició de responsabilitats al costat del sector del llibre després de la Diada de Sant Jordi, afectada per la pluja i el vent, i un seguiment de prec sobre el pla de millora de l'accessibilitat de les platges de la ciutat.