El president de l'Audiència de Lleida, Francesc Segura, s'ha mostrat aquest dilluns partidari que conèixer el català sigui un requisit per als jutges que exerceixen a Catalunya i no només un mèrit com és considerat ara per als magistrats.

"El coneixement de la llengua catalana no és un requisit per exercir a Catalunya, potser seria bo considerar-ho, no com un mèrit, com ara passa, sinó com un requisit perquè les persones es puguin expressar en català o en castellà", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Les declaracions de Segura es produeixen dies després que el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, assegurés a Lleida que el fet que el català sigui un mèrit i no un requisit és un factor que influeix que el percentatge de sentències dictades en català porti baixant des de fa deu anys.

Mundó va dir també que si els jutges tenen poc interès per treballar a Catalunya és per les grans càrregues de treball dels seus jutjats, però no pas per parlar català, i va respondre així a les paraules del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSC), Jesús María Barrientos, que va lamentar en una compareixença que Catalunya no sigui una destinació atractiva per als jutges.

Catalunya i Sixena

El president de l'Audiència de Lleida també s'ha referit a l'execució de la sentència que planteja el trasllat d'obres d'art del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i del Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, a Sixena (Osca), un assumpte que segons el seu parer s'ha d'afrontar amb prudència.

Segura ha recordat que l'execució provisional és el que diu el seu nom, "provisional", i ha agregat que per acordar-la s'ha de valorar que el perjudici que es pugui arribar a produir no sigui més gran que el benefici que es pugui aconseguir.

"Jo crec que en aquests casos és important el criteri de prudència i evidentment quan la resolució sigui ferma en tots els sentits, evidentment s'haurà d'executar sigui en un sentit o en un altre", ha afegit.