El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha negat avui que la detenció de l'exempleat de HSBC Hervé Falciani, reclamat per Suïssa, tingui com a finalitat intercanviar-lo per polítics catalans que es troben en aquest país i que estan investigats pel procés independentista de Catalunya. Rafael Catalá ha contestat en el Congrés a una pregunta del diputat del grup Unidos Podemos Txema Guijarro sobre l'arrest de Falciani, que un jutge de l'Audiència Nacional ha deixat en llibertat amb mesures cautelars.

Txema Guijarro ha preguntat al ministre "per què el Govern rep l'ordre de detenció fa un any i s'activa ara" i ha afegit: "Espero que vostè pugui confirmar avui aquí que són coses de la casualitat això que coincideixi amb la necessitat de sol·licitar col·laboració suïssa per processar polítics catalans". "Aquí estem parlant de separació de poders i d'imperi de la llei i això és estrictament el que succeeix en aquest cas", ha contestat el titular de Justícia. I ha afegit: "el que no entenc és com vostès poden estar parlant d'un fosc intercanvi de favors o d'ostatges. Menys pel·lícules, menys ponts dels espies i menys allibereu a Willy i molta més aplicació del dret internacional".

Catalá ha explicat que Espanya té un tractat internacional amb Suïssa amb "centenars d'expedients d'extradició que es tramiten amb absoluta normalitat en col·laboració amb Interpol i amb els tribunals, que són els que prenen les decisions." "Quan a Falciani se li va denegar -en 2013- la seva extradició va ser perquè així ho va decidir l'Audiència Nacional i ara una nova petició de les autoritats suïsses s'ha gestionat de la mateixa manera, és a dir, les Forces i Cossos de Seguretat el transmeten al Poder Judicial, que porta endavant l'expedient quan considera i veu que hi ha prou elements dins d'ell", ha abundat.

El ministre ha comentat que imagina que el diputat d'Unidos Podemos "no estarà insinuant que si fos veritat que Falciani ha col·laborat tant amb la Justícia això li genera impunitat". "Per tant si Suïssa diu després d'un judici en una sentència que demana una extradició l'obligació d'un país lleial i amic com és Espanya és promoure això i assistir al que decideixin els tribunals, res més i res menys", ha conclòs.

Txema Guijarro ha recordat que "l'antic informàtic del banc suís HSBC Hervé Falciani ha vingut col·laborant des de maig de 2010 amb la Fiscalia i l'Agència Tributària del nostre país, així com amb altres autoritats estrangeres". Ha afegit que "la coneguda com Lista Falciani ha permès destapar importants casos de blanqueig de diner, de narcotràfic, de finançament del terrorisme a tot el món". "A Espanya la seva col·laboració ha estat determinant per fer aflorar uns 300 milions d'euros que anaven descaradament camí de l'evasió i entre els quals hi hauria fins a 659 presumptes i grans defraudadors espanyols", ha agregat. El parlamentari ha preguntat al ministre si li sonen "noms com Emilio Botín i Ana Patricia Botín, per citar-ne només alguns d'aquests poderosos cínicament autoproclamats patriotes"