El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha donat per fet aquest dijous que els líders del procés independentista quedaran inhabilitats quan el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, acabi la instrucció, que podria ser a finals de març.

En una entrevista al programa Espejo Público, d’Antena 3, Catalá s'ha referit a la Llei d’Enjudiciament, que dicta que els processats per delictes greus no poden exercir càrrecs públics, i ha afirmat: “Entenc que quan es dicti la interlocutòria de processament, totes les persones que hi hagi a dins seran inhabilitades”.

La decisió de Llarena no arribaria com a mínim fins al març, amb motiu de la investidura del nou president català, que hauria dut el magistrat a fer un parèntesi en l’activitat, de màxim dues setmanes. Aquest període serviria perquè les parts facin al·legacions sobre el recurs presentat pel govern espanyol contra algunes decisions del president del Parlament, Roger Torrent. Una d'aquestes decisions va ser la designació del president en funcions, Carles Puigdemont, com a candidat a la investidura, i l’altra, la convocatòria del ple per fer-lo efectiu.

El termini per presentar al·legacions acaba el proper 12 de febrer, segons ha pogut confirmar El Nacional.

Aplaudeix Torrent

El titular de Justícia s'ha referit precisament també a Torrent, de qui ha aplaudit la decisió d'ajornar el ple d'investidura. Assegura que això obeeix a l'aplicació de l'article 155: “El comportament del president del Parlament demostra que vol un camí diferent, que no vol estar querellat demà passat”, ha volgut deixar clar.

Sobre la hipotètica investidura del candidat i president en funcions, Carles Puigdemont, Catalá ha defensat que “quan hi ha problemes”, el govern espanyol “té instruments per reaccionar davant dels desafiaments”, en referència al recurs que van posar davant del TC passant de l’opinió contrària del Consell d’Estat.

En aquest sentit, afegeix que “si alguna cosa ha passat en tots aquests mesos és que s’han enfortit les institucions”.

Nega contactes amb l'independentisme

Catalá també s'ha pronunciat sobre els missatges Comín-Puigdemont per negar que el govern espanyol tingui cap "pla" negociador amb els independentistes, com alguns van entendre del líder de JuntsxCat quan va escriure que "el pla de Moncloa triomfa" i que "només espero que sigui veritat i que gràcies a això puguin sortir tots de la presó".

"És una manera de parlar [el pla de Moncloa]. Jo crec que es refereix al conjunt d'accions que l'estat de dret fa temps que exerceix per garantir que a Espanya es compleixen les lleis i s'apliqui la Constitució", ha conclòs.