El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat avui que el Govern espanyol "lògicament" utilitzarà "tots els ressorts que la Constitució estableix" i, en concret, l'article 155 davant la situació a Catalunya, ja que "no hi ha alternativa", malgrat que han intentat "fer crides al diàleg".

En declaracions als mitjans de comunicació a Conca, on el ministre ha participat a les jornades "El populisme a Europa: noves perspectives", organitzades per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Catalá ha lamentat que el president català, Carles Puigdemont, ha contestat al requeriment que li va enviar l'executiu "una vegada més amb evasives, indirectes, fent referències a la repressió, a falta de diàleg per part del Govern espanyol".

No obstant això, per a Catalá aquesta resposta ha posat de manifest "la falta de voluntat per trobar solucions a una situació tremendament complexa". Per això, ha sostingut que el Govern espanyol "serà on li correspon, al costat del compliment de la llei i del compliment de la Constitució".

"És l'obligació que tenim, no podem actuar d'una altra manera", ha assenyalat Catalá, que ha apuntat al fet que dissabte se celebrarà un Consell de Ministres extraordinari per "garantir que a Catalunya, com arreu del territori nacional, es compleixen les obligacions per part dels poders públics, es respecta la llei i les sentències dels tribunals".

Així, ha resumit que "lògicament s'utilitzaran tots els ressorts que la Constitució estableix" i, en aquest cas, l'aplicació de l'article 155, perquè "no hi ha alternativa". "Hem intentat fer crides al diàleg, hem demanat aclariments on hi havia ambigüitat, on no se sabia si hi havia declaració d'independència o no, si hi havia respecte a la legalitat i a la Constitució o no", ha exposat Catalá.

També ha assenyalat que s'ha intentat obrir un espai perquè Puigdemont "aclarís, concretés, pogués evitar un escenari possiblement indesitjat per tots", però ha insistit que, després de la resposta de Puigdemont, "el primer compromís d'un govern democràtic és complir la llei".