"Ja els agradaria a algunes que les violés un antidisturbis", frívola i en to burlesc Estibaliz Palma, comissària de policia a Pontevedra, va dir aquestes paraules en un acte d'homenatge a un policia espanyol el qual va estar desplegat a Barcelona l'octubre del 2019, per les protestes postsentència. Justament parlant, de l'actuació dels policies en aquest context va ser quan Palma va deixar anar aquesta barbaritat sobre les violacions. Quan les seves paraules que van ser gravades pels assistents van sortir a la llum la Policia Nacional la va cessar del seu càrrec i va començar un procés disciplinari. Ara, dos mesos després, el Consell de la Policia ha presentat una proposició sobre la sanció que Palma ha d'afrontar per aquestes paraules: suspensió de cinc dies de sou i feina, el càstig mínim, segons informa The Objective

"Hi va haver 48 hores en què semblava que la policia espanyola s'havia transformat i, de cop i volta, violava, maltractava i no sé quantes coses més, que ja els agradaria a algunes que les violés un UIP (antidisturbis)", aquest va ser el discurs sencer de la comissària. Entre els assistents que gravaven l'acte es pot sentir: "Talleu això!". Malgrat que molts dels policies van ser conscients del que acaba de dir la cap de la policia a Pontevedra, els mecanismes interns de la Policia Nacional li estarien traient ferro proposant per un càstig ínfim. 

El cas encara podria pair un canvi, ja que el digital citat informa de la proposta del Consell de la Policia. És a dir, encara no és una decisió en ferm. El pròxim 10 de juny, en una reunió ordinària de la Comissió de Personal i Projectes Normatius del Consell de Policia es debatrà el seu cas. Tot i això, hi ha poques possibilitats que la proposta pateixi molts canvis, segons les fonts consultades per The Objective. L'instructor del cas de Palma va assenyalar que les paraules de la comissària suposen una infracció greu segons la Llei orgànica del règim disciplinari del Cos Nacional de Policia. Per aquesta mena de faltes, es contemplen sancions des dels cinc dies de suspensió fins als tres mesos, i tot apunta que Palma se'n sortirà amb la sanció mínima. 

Més polèmiques

Les paraules de Palma sobre les violacions no han estat les úniques que van sortir a la llum. Abans d'estar a Pontevedra, la policia estava destinada a Pozuelo de Alarcón, localitat governada històricament pel PP i a la que Palma es referia com  "zona nacional", en referència al territori controlat pel bàndol franquista durant la Guerra Civil. Amb aquestes referències, la comissària assegurava: "és un lloc genial per donar una xerrada". 

En la polèmica aparició d'Esteban acaba esquitxat Marlaska. En l'acte on la comissària va afirmar que les dones ja voldrien ser violades pels antidisturbis, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va aparèixer en un vídeo. El missatge del ministre exaltava la tasca del policia que es jubilava qui havia participat en la repressió de les protestes postsentència.